Potřebujete získat zkušenosti? Pracujte zadarmo

Pokud plánujete změnu kariéry, narazíte na obvyklý problém - najít první práci v novém oboru. Abyste získali požadovanou praxi, potřebujete nejprve, aby vás někdo zaměstnal i bez ní. Řešení pro řadu oborů je poměrně jednoduché. Můžete se stát učedníky a získat praktickou zkušenost po boku zkušenější osoby. Pokud chcete prorazit tam, kde tato metoda není běžná, můžete získat zkušenost trochu jiným způsobem. Pracovat někde krátkodobě a mít jen určité základní pravomoce.

Na rozdíl od učňovského stavu, který může trvat roky, druhá metoda, tzv. internship, může znamenat jen několikatýdenní spolupráci pod dozorem. Na rozdíl od běžné praxe nedostává většina těchto pracovníků žádnou finanční odměnu. Tou se stanou získané zkušenosti a kontakty, které pak uchazeči využijí při hledání zaměstnání.

Studie ukázaly, že osoby, které podstoupily tuto formu zaučení, našly později uplatnění snadněji a byly se svou prací spokojenější.

Na světovém internetu lze sjednat takovýto vztah například na CareerBuilder.com nebo InternshipPrograms.com. Můžete si ale sami vyhlédnout firmu, kde byste chtěli získat zkušenosti a kontaktovat ji. V případě velké firmy se obraťte nejlépe přímo personální oddělení.

I když se zdá, že každý s nadšením přijme možnost neplacené pracovní síly, řada firem nemá na takový program potřebné postupy a pracovníky. Buďte proto připraveni, že i zde se budete muset umět prodat.

Několik způsobů, jak získat z výše uvedeného vztahu co nejvíce:

- Odvádějte jakoukoliv svěřenou práci nebo úkoly co nejpečlivěji. Uděláte dojem a možná, že vám bude rovnou nabídnuta placená pozice.

- Postupně vyhledávejte příležitosti k získání cenných zkušeností i když to může znamenat, že se budete muset angažovat na více hodin, než jste se původně dohodli.

- Dokumentujte aktivity, kterých se účastníte, využijete to později při hledání zaměstnání.

-av-
Zdroj: Fabjob.com - americký server pro uchazeče o zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fabjob.com