Pozor, mikromanažer!

Je váš nadřízený mikromanažer? V první řadě vězte, že nejste sami. Existuje řada kroků, které lze podniknout, aby práce pod jeho vedením byla snesitelnější. Nejprve je však třeba pochopit podstatu jeho chování – jak dokáže svým přístupem ochromovat produktivitu práce, morálku i výkonnost zaměstnanců. Mikromanažeři dávají najevo svou sílu a autoritu jednoduše proto, že ji mají. Rádi kontrolují a manipulují s časem zaměstnanců. Vyžadují, aby se všechno dělalo tak, jak chtějí oni, z čehož pramení přílišná kontrola postupu práce druhých a požadavek na neustálé zpracovávání zpráv pro jeho informování. Zaměstnanci nesmí prakticky nic dělat bez jeho schválení.

Podřízení mikromanažera by si měli uvědomit, že nejsou oběti bez možnosti něco se stavem věcí udělat. Nejde o to, aby jej napravovali nebo nutili ke změně. Mohu však nalézt vhodný způsob, jak uplatnit svůj vlastní vliv. Všechno se změnit nedá, takže je třeba přestat se zabývat neměnnými skutečnostmi a investovat svou energii a úsilí tam, kde se může vyplatit.

- Seznamte se s agendou vašeho nadřízeného. Zjistěte, co je pro něho důležité a na základě toho pracujte s ním, nikoli proti němu.
- Vezměte na sebe informační iniciativu. Zjistěte, co vašeho nadřízeného nejvíce zajímá a informujte ho o tom dříve, než to po vás začne požadovat.
- Vyjasněte si očekávání. Projděte si nařízení a e-maily.
- Upozorňujte na nové priority. Můžete k tomu využít barvy a čísla.
- Předcházejte termíny. Buďte tím prvním, kdo řekne, do kdy budete mít daný úkol splněn.
- Učte se od ostatních. Mikromanažer se na někoho zaměřuje více než na ostatní. Sledujte kolegy, abyste odhalili tajemství jejích úspěšného vycházení s nadřízeným.
- Vybírejte si bitvy. Mikromanažer je stále ve válce, ale vy se mu nemusíte přibližovat. Volte pouze ty bitvy, které jsou pro vás důležité.

Jste vy sami mikromanažery? Uvědomte si, že vaše nesprávné tendence ve vedení druhých můžete změnit dříve, než ohrozí celou vaši kariéru. Snažte se odhalit, čeho se bojíte. Vyzkoušejte 360 stupňovou zpětnou vazbu a najměte si kouče, aby vám pomohl rozvinout nové vzorce chování.

-kk-
Zdroj: Career Know-How - Server věnovaný praktickým tipům pro rozvoj kariéry.
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Know-How