Práce na dobu neurčitou je out

V USA výrazně posiluje trend zaměstnávání tzv. smluvních talentů. Segment této pracovní síly roste dokonce dvakrát rychleji než tradiční zaměstnávání na dobu neurčitou. Ukázal to nejnovější výzkum globální profesionální asociace Human Capital Institute (HCI) s názvem The State of Contract Talent Management and the Role of HR.

Pojem „smluvní talent“ (contract talent) zahrnuje zaměstnance pracující na krátkodobé smlouvy, konzultanty, pracovníky na volné noze, krátkodobou výpomoc, dočasné manažery a další pracovníky, kteří nejsou zaměstnáni na plný či částečný úvazek na dobu neurčitou. Ti v současné době tvoří téměř jednu třetinu celé americké pracovní síly.

Smluvní talenty využívá 90 procent oslovených organizací. V 34 procentech případů tento způsob zaměstnávání posílil v posledních třech letech. 85 procent pak předpokládá, že zůstane stejný nebo ještě poroste i v následujících třech letech.

Složení segmentu smluvních talentů se také mění. Více než polovinu dnes tvoří zkušení technici, specialisté a profesionálové zapojení do klíčových a kritických úkolů pro jednotlivé organizace. Pro firmy je proto největší výzvou nalézat nejkvalitnější talenty. Zatímco tradiční zaměstnance však vyhledávají a prověřují lidské zdroje, u smluvních talentů zajišťují totéž spíše zprostředkovatelé a nákupčí, kteří vědí, jak šetřit náklady. Často jim ale chybí školení a praxe pro získávání a rozvoj talentů.

Viceprezident HCI Allan Schweyer shrnuje, že pro většinu zkoumaných organizací představuje řízení smluvních talentů strategickou aktivitu, která zvyšuje jejich konkurenceschopnost a ziskovost. Optimalizace využití smluvních talentů si však žádá propojení odbornosti lidských zdrojů a zprostředkovatelů.

-kk-

Zdroj: Human Resource Executive Online - novinky, strategie a zdroje pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje Human Resource Executive Online