Práce na volné noze a rodinný život: Zkušenosti z Británie

Celých 20 % příbuzných lidí, kteří pracují sami na sebe, pociťují ve své domácnosti zvýšený stres. Důvod?

Je to právě kvůli oné kariéře živnostníka. A přitom lidé své tradiční povolání často opouštějí právě proto, aby zlepšili rovnováhu mezi pracovním a osobním životem. 

Jenže přechod na volnou nohu vždy nepomůže.

Ilustrační snímek

Dopad na rodinu

Ve Velké Británii přibylo jen v loňském roce více než 130 000 živnostníků. Tvoří již 15 % celkové pracovní síly. Mnozí z nich začali pracovat sami na sebe proto, aby získali větší flexibilitu v pracovním životě a byli pánem svého času. Chtějí si určovat dobu, kdy budou pracovat, a moci se tak postarat o své děti.

A skutečně, téměř třetina živnostníků opravdu tráví více času s rodinami. Pracovat na sebe je tedy cesta, jak dosáhnout uspokojující kariéry a přitom mít stále čas i na rodinu. Lepší praktická i finanční podpora by však napomohla tomu, aby se touto cestou vydalo více lidí. A to nejspíš neplatí jen pro Británii.

Téměř 20 % lidí, kteří žijí v domácnosti s někým, kdo pracuje sám na sebe však, tvrdí, že situace není tak skvělá. Mají více finančních obav, než měli s tradičním pracovním poměrem. A navíc jsou lidé pracující sami na sebe neustále k dispozici na telefonu, aby jim neunikla zakázka, vypočítává článek na webu bmmagazine.co.uk některá negativa.

Bariéry: Finanční nejistota a nedostatek podpory

Hodně lidí by chtělo být svým vlastním šéfem. Jenže plány, jak to udělat, už nejsou tak rozšířené. Finanční zabezpečení je zkrátka s pracovním poměrem lepší. A počítají se i rodičovská dovolená nebo sick days (volné dny na krátkodobou nemoc).

Mnoho lidí tvrdí, že s lepší finanční podporou od státu by se do toho klidně pustili. Také by chtěli více podpory v těch praktických věcech:

  • online fóra,
  • místní sdružení podnikatelů,
  • podpora a pomoc ze strany veřejné správy.

-jk-

Zdroj: Business Matters - web předního britského časopisu pro malé a střední podniky
Zobrazit přehled článků ze zdroje Business Matters