Práce navíc a jak ji odmítnout

Je pátek, konec týdne, ale práce na vašem stole neubývá. Pak vstoupí do dveří šéf a požádá vás o maličkost, tedy o splnění ještě nějaké pracovní činnosti. Nejednou je na vás, abyste splnili víc úkolů, než je reálné.

Když vás šéf požádá, abyste udělali práci navíc, tedy práci, která není vaše, je těžké odmítnout. Je to totiž on, kdo vás platí, odměňuje a má vliv na vaší kariéru. Práci tedy odmítnout nemůžete, dali byste tím jen najevo, že jste líní. Někdy ale nastane situace, že musíte práci odmítnout, protože byste opravdu nezvládli všechno splnit. Jak to ale udělat?

 

Pokud jste zatím všechnu práci přijali a splnili, bude to těžké. Zkuste si se svým nadřízeným popovídat o vaší náplni práce a kolik toho musíte stihnout za určité období. Řekněte mu, jestli máte potíže s množstvím a časem.

Klíčem ke vzájemné spokojenosti je trpělivost a komunikace. Místo toho, abyste práci rázně odmítli, snažte se vysvětlit, jaké jsou vaše současné závazky a jak jste na tom s časem. Navrhněte, že pomůžete jindy nebo zda by se práce nemohla přesunout.

 

Každopádně se snažte vyhýbat stresovým situacím, do kterých vás jistě nadměrné množství práce dostane.

-pk-

Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com