Práce není všechno

Z více než 3000 manažerů si jen 53 % našlo čas, aby si vybralo celou dovolenou. Jako důvod nejvíce uváděli příliš mnoho práce. Jeden ze čtyř respondentů jiného průzkumu je z dlouhé pracovní doby stresován nebo deprimován. Práce pod tlakem se stala pro mnoho z nás obvyklou. Pokud práce zastínila zbytek vašeho života, je na čase vyrovnat váhy ve prospěch vaší rodiny, vašeho zdraví a tělesné kondice. Nejprve zjistěte, kam váš život směřuje a zda chcete pokračovat v práci dosavadním způsobem. Trávíte dostatek času s přáteli a rodinou? Máte sami dost času na dobití energie? Spíte dobře? Sestavte si ideální časový rozvrh týdne se všemi potřebnými prvky. Smiřte se s tím, že nejste nepostradatelní, a učiňte nutné úpravy:
- Organizujte – trocha plánování a přípravy (20 minut na začátku každého týdne a pět minut na konci každého dne) vám pomůže lépe řídit váš čas a udržet se v práci na vrcholu.
- Naučte se delegovat – delegování zvýší efektivitu vaší práce a zlepší zdraví.
- Pracujte pružně – pružná pracovní doba, práce z domova a další možnosti jsou stále častější a obvyklejší.
- Požádejte o přerušení – mnoho chytrých organizací dovoluje přerušit práci třeba na rok, aniž by pracovníka ztratily úplně.
- Žijte zdravěji – starejte se o své zdraví, udržujte se v dobré formě a náladě, rozvíjejte své zájmy. Pěstujte dobré vztahy s rodinou a přáteli. Pravidelně cvičte, zdravě jezte a pravidelně spěte.

-ba-
Zdroj: Personnel Today - portál britského magazínu a online komunita z oblasti HR
Zobrazit přehled článků ze zdroje Personnel Today