Práce z domova: Sám sobě manažerem

Pracovat z domova může být lákavé, na druhou stranu však také náročné na organizaci. Je třeba především vypěstovat si rutinní postupy, zajistit soukromí a soustředění.

Nejobtížnější součástí práce bez přímého dohledu šéfa je disciplína a vlastní struktura práce. Začněte proto s péčí o sebe. Nepřestávejte dodržovat hygienu, oblékat se, zdravě jíst nebo cvičit. Udržování pozitivního image a zdravého těla pomáhá výkonu práce.

Pak si začněte vytvářet rutinní postupy. V určitý čas se snažte věnovat určitému typu práce. Více intelektuální práci byste se měli věnovat spíše ráno a nechat si monotónnější úkoly na později. Alespoň jednou denně si zajděte na procházku, abyste se dostali na čerstvý vzduch a změnili pracovní tempo.

Důležité je také soukromí. Často se stává, že lidé nerespektují, že pracujete doma. Myslí si, že vám mohou kdykoli telefonovat nebo přijít na neohlášenou návštěvu. V pracovní době proto nepřijímejte osobní telefonáty a vysvětlete svým přátelům, kdy se jim můžete věnovat. Můžete si i na vstupní dveře vyvěsit pracovní hodiny. V domácí kanceláři se chovejte stejně, jako byste se chovali v jakékoli jiné kanceláři.

Dále byste se měli naučit pracovat se soustředěním. Domácí prostředí totiž zahrnuje řadu prvků, které vás budou při práci rušit. I když občasná procházka se psem, svačina nebo návštěva internetu může být efektivní relaxací, stane-li se příliš častou, sníží to vaši produktivitu. Věci, které vás ruší, se proto snažte odstranit z ohledu nebo si pro ně vyčlenit konkrétní čas v konkrétní dny. Své pracovní prostředí byste měli udržovat čisté a uspořádané.

-kk-

Zdroj: Suite 101 - databáze odborných článků nejen pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Suite 101