Pracovat doma se vyplatí

Nedávný výzkum americké vládní agentury Bureau of Labor Statistics ukázal, že zaměstnanci pracující na dálku si vydělají více peněz než jejich kolegové v kancelářích. Proč je tomu tak? A jak by se k tomu měla postavit oddělení lidských zdrojů?

Zaměstnanci, kteří pracují doma, ušetří náklady na pohonné hmoty, stravování v restauracích nebo oblékání. Kromě toho si muži pracující doma vydělají za hodinu o 13 procent více než ostatní. U žen je to o 9 procent více. Neznamená to však, že by zaměstnavatelé úmyslně tyto lidi přepláceli.

Odborníci, kteří tuto studii vypracovali, se domnívají, že lidé pracující doma jsou lepší pracovníci než ti, kteří zůstávají v kancelářích. Lepší zaměstnanci totiž dostávají lepší benefity. Když tedy někdo pracuje doma, pravděpodobně se předtím osvědčil jako dobrý zaměstnanec. Větší příjmy lidí pracujících doma mohou také plynout z toho, že pracují více hodin.

Aby nedocházelo ke konfliktům s běžnými zaměstnanci, doporučují odborníci lidským zdrojům následující kroky.

- Zjistěte, zda ve vaší firmě existuje rozdíl mezi platovým ohodnocením zaměstnanců pracujících doma a v kanceláři. Čím jej lze případně vysvětlit? Kdy došlo k tomu, že zaměstnanci doma vydělávají více?

- Projděte si pracovní rozvrhy zaměstnanců. Často zjistíte, že zaměstnanci doma věnují práci více času.

- Analyzujte hodnocení výkonnosti, abyste se přesvědčili, že práce doma není sama o sobě důvodem k vyššímu platu.

Větší výkonnost zaměstnanců pracujících doma není tak překvapující, jak by se mohlo na první pohled zdát. Domácí prostředí poskytuje relativní klid pro kreativní myšlení. V době, kdy neexistovaly počítače a rychlé připojení k internetu, byla práce doma považována za určitou oběť. Dnes však může být velmi produktivní, a proto také lépe placená.

-kk-

Zdroj: Workindex.com - rozcestník k řešením v oboru lidských zdrojů, nové informace pro personalisty
Zobrazit přehled článků ze zdroje Workindex.com