Pracovat doma znamená přijmout jistá opatření

Pracovat doma může znamenat více flexibility a více času pro vaši rodinu. Hodně ale záleží na tom, zde je vaše domácí pracovní prostředí vyhovující.

Pracovní prostor

Je třeba prostor, které budou jen a jen vaše. Tyto prostory by se nikdy neměly využívat k jiným účelům (třeba jako pokoj pro hosty). Také by neměly být jen součástí nějaké z místností (například malý, utlačený stolek vedle TV v obývacím pokoji).

Velice užitečný bude přístup na internet. Měli byste mít vlastní počítač, a pokud ho už sdílíte s někým v rodině, alespoň si řádně zabezpečte a zaheslujte pracovní složky, aby vám je někdo, třeba děti, neúmyslně nevymazaly.

Pracovní doba a vyrušování

Ostatním členům rodiny možná chvíli potrvá než si plně uvědomí, že skutečně p r a c u j e t e. Musí se naučit respektovat čas kdy se věnujete své práci, tak jako by to dělali, kdybyste pracoval mimo domov a nechat vás pracovat v klidu a soukromí. Možná pomůže, když vypracujete jednoduchý rozpis vašich hodin a předpokládaných přestávek a pověsíte ho třeba na lednici.

Pokud jste nikdy takto nefungovali, bude vám nějaký čas trvat, než i vy sami zvládnete plné soustředění na práci. V domácím prostředí je spousta rušivých elementů, které by vás mohli snadno od práce odvádět, obzvlášť pokud máte malé děti.

Zkuste si třeba nařizovat budíka a nuťte se sedět a pracovat po takovou dobu, jakou byste rádi.

-av-
Zdroj: Career Journal - portál amerického listu Wall Street Journal zaměřený na zaměstnání a kariéru
Zobrazit přehled článků ze zdroje Career Journal