Praktické tipy pro firemní vánoční večírek bez úhony

S koncem roku se blíží i firemní vánoční večírky. Ať už však zvolíte jakoukoli zábavu, pamatujte, že pořád jde o „firemní“ setkání, které je třeba udržet v patřičných mezích. To bývá každoročním úkolem pracovníků HR. Základní pravidlo zní – nikdo by se neměl chovat tak, jak nechce, aby si jej ostatní zapamatovali. Jak se tedy vyhnout zbytečným nepříjemnostem?

Věnujte pozornost otázce konzumace alkoholu

Některé firemní kultury nemají problémy s organizací nealkoholických večírků, většinou se však alkohol podává. Proto je třeba všechny předem upozornit, aby to s konzumací nepřeháněli a zmínit při tom také možné právní důsledky. Praktické je také nabídnout jen omezené množství kupónů na nákup alkoholu, nalévat pouze pivo a víno, servírovat hned na začátku akce jídlo nebo získat vrcholové manažery, aby šli příkladem a zdrželi se opíjení.

Nevyžadujte povinnou účast

Zaměstnanci by neměli mít pocit povinné zábavy ani tehdy, když se večírek koná na pracovišti. Někteří například z náboženských důvodů vůbec Vánoce neslaví, jiným nejsou příjemné společné oslavy čehokoli.

Promluvte s manažery

Apelujte na jejich smysl pro povinnost a vysvětlete jim i další důvody, proč by se měli zúčastnit. Minimálně se mohou v neformální atmosféře dozvědět více o svých lidech, vždy e však třeba zachovat profesionalitu.

Vymezte parametry přijatelné zábavy

Týká se to například vtipů a proslovů.

Nerozdávejte na večírku bonusy

Pokud nebudou všichni odměněni bonusem ve stejné výši, rozdávání bonusů na večírku není dobrý nápad.

Vymezte čas konání večírku

Když jasně stanovíte, že firma pořádá večírek od 18 do 22 hodin, nebudete již zodpovědní na jednání zaměstnanců v pozdějších hodinách.

-kk-

Zdroj: ezinearticles.com - Databáze odborných článků pro elektronické magazíny.
Zobrazit přehled článků ze zdroje ezinearticles.com