Pravidla domácí kanceláře

Práce z domova skýtá mnohá úskalí. Lze si ji však zařídit tak, aby byla velmi uspokojující zkušeností. Článek radí jak na to.

- Na jazyku záleží. Neříkejte lidem, že „pracujete doma“. Mluvte o práci z domova nebo z domácí kanceláře. Zní to profesionálněji a okolí vás bude méně pravděpodobně vnímat jako někoho, po kom mohou v pracovní době vyžadovat, aby jim pomáhal se soukromými věcmi.

- Na oblečení tolik nezáleží. Někomu vyhovuje formálně se oblékat, i když neopouští svůj dům. Někdo se naopak cítí pohodlněji v teplácích či pyžamu. I v takovém případě je však třeba převlékat se alespoň jednou denně.

- Komunikujte s kanceláří. Spojte se s někým v kanceláři alespoň jednou denně. Dlouhé ticho znervózňuje obě strany.

- Přestávky ano, ale lépe. Klábosení, surfování po internetu či nakupování patří v klasických kancelářích k oblíbeným formám odreagování. V domácí kanceláři máte možnost využít přestávky jinak. Věnujte se něčemu, co ve vás nevzbudí pocit viny – prádlu, domu, cvičení apod.

- Vysvětlete dětem, že pracujete. Máte-li děti, vysvětlete jim, že když máte zavřené dveře, nemohou vás rušit.

- Berte ohled na druhé. Skřivanům se lépe pracuje ráno a sovám naopak večer. Uvědomte si však, že některé závazky budou spadat mimo vaši preferovanou pracovní dobu. Rozvrhujte si proto práci s ohledem na druhé.

- Odlište telefonní linky. Pokud máte doma více telefonních linek, jasně je odlište (například vyzváněním), abyste poznali, když někdo vytočí vaši pracovní linku.

-kk-

Zdroj: Inc.com - portál amerického magazínu Inc. pro začínajcí podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje Inc.com