Přednábor z řad studentů

Programy, které umožní studentům pracovní praxi, jim poskytují cennou zkušenost. Také dávají zaměstnavatelům příležitost posoudit pracovní zvyky, dovednosti a vhodnost mladých lidí s tím, že mohou těm nejlepším později nabídnout pracovní místo. Většina takových programů bývá však chabě promyšlena a studenty nezaujme.

Několik tipů, díky kterým získáte maximum:

- Dobrý základ programu. Především je třeba zodpovědět některé základní otázky typu: co od programu očekáváte, zda si přejete tímto způsobem budovat zdroj potenciálních pracovníků aj.

- Připravte program v duchu další spolupráce. Překvapivě velký počet zaměstnavatelů nestaví program na základě vidiny budoucího zaměstnaneckého poměru s účastníky programu. Zaměřují se na poskytnutí pracovní zkušenosti nebo poskytnutí služby klíčové univerzitě v naději, že se jim při budoucích náborech tato benevolence vyplatí.

- Poskytněte studentům zajímavou a smysluplnou práci. Studenti, kteří zažili nudnou praxi, nebudou mít s největší pravděpodobností zájem pro firmu v budoucnu pracovat.

- Hodnoťte realisticky a dobře koučujte. Studenti jsou zvyklí na pravidelnou zpětnou vazbu a pracovní prostředí pro ně může být v tomto ohledu odlišná zkušenost. Chtějí dostávat konstruktivní zpětnou vazbu kombinovanou s koučováním.

- Přechod do firmy. Dobré programy promíjí lidem, kteří mají praxi ve firmě za studií, tradiční náborové procesy.

- Zaměřujte se na kvalitu a udržujte kontakt s těmi, o které máte zájem. Pokud je vaším cílem získat dobrý zdroj talentů, je hodnocení výkonu praktikantů kritické k zajištění kvality uchazečů. Ti, kteří ve vašich očích nejsou vhodní, by se o tom měli dozvědět a neměli by se vracet na další období. Pravidelný e-mail všem slibným minulým účastníkům programu, blog nebo příležitostný telefonický kontakt může značně ovlivnit jejich vnímání vaší firmy.

-av-
Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net