Přehřátý trh práce ohrožuje českou ekonomiku

Nezaměstnanost v červenci velmi mírně vzrostla a to po čtyřech měsících poklesu - v červenci byla podle Úřadu práce nezaměstnanost 3,5 %, přičemž v červnu 3,4 %. Nepatrný růst je však spíš otázkou sezónních výkyvů souvisejících například s příchodem absolventů na trh práce či ukončováním sezónních prací. Neznamená to však obrat k lepšímu v dlouhodobém strukturálním problému české ekonomiky, jímž je přehřátý trh práce.

Radovan Hauk, Moore

Je to vidět i na tom, že bez práce bylo v červenci 258 933 lidí, ale volných míst 285 627. Politici se někdy chlubí, že máme jednu z nejnižších nezaměstnaností v EU – z pohledu voličů, je to pozitivní informace, avšak z pohledu budoucnosti české ekonomiky je to fatální problém.

Zatímco většina výrobních odvětví české ekonomiky stagnuje a červnový meziroční pokles hodnoty nových zakázek v průmyslu o 5,8 % nedává moc naději na rychlou změnu propadu průmyslové výroby, mzdové náklady firem stále rostou. V průmyslu v červnu průměrná měsíční hrubá mzda meziročně vzrostla o 9,1 %. A ve stavebnictví, které je v nebývalém útlumu, dokonce o 9,9 %.

Růst mzdových nákladů podkopová nejen konkurenceschopnost českých firem, ale blokuje i nastartování české ekonomiky a růst HDP. Pokud by se podařilo obsadit 200 000 volných pracovních míst, přineslo by to podle výpočtů MPSV do státního rozpočtu 40 miliard korun. Jde o dlouhodobě neřešený problém naší ekonomiky, který ještě zvětšuje nepříznivý demografický vývoj české populace.

Přehřátému českému trhu práce by pomohla výraznější podpora státu při zaměstnávaní kvalifikované pracovní síly ze zahraničí. Český pracovní trh bez problémů absorboval například příliv utečenců z Ukrajiny, a to bez důslednější systémové podpory jejich zaměstnávání.

O tom, jak to je se zaměstnáváním cizinců, dokreslují i data Hospodářské komory - do vládního programu na zrychlený příjem kvalifikované pracovní síly ze zahraničí se podle ní vinou nízko nastavených kvót podařilo letos vyřídit jen polovinu žádostí uchazečů.

Letos si firmy podaly žádosti o téměř 4500 pracovníků, které si vyhledaly v zahraničí, ale 2200 z nich stále čeká, až se jejich žádostí o pracovní povolení začnou úřady zabývat. Jde například o pracovníky z Indie. Na ně se kvůli nízko nastaveným kvótám čeká až dva roky V kontrastu s tím je nedávná aktivita německého ministra práce a sociálních věcí, který na počátku srpna osobně v Indii „náboroval“ potenciální zaměstnance.

Podle Asociace německých průmyslových a obchodních komor má přitom potíže se získáním zaměstnanců více než polovina firem. V získáni kvalifikované pracovní síly tedy máme v sousedním Německu velkou konkurenci, a pokud zaspíme i v této oblasti, nebudou vyhlídky české ekonomiky nijak růžové.

 

Moore Czech Republic je poradenská, auditní a technologická skupina poskytující služby pro klienty jak ze soukromého, tak i veřejného sektoru. Skupina, která patří ve své oblasti působnosti k předním hráčům na českém trhu a jejíž hlavní sídlo je v Praze (pobočkami dále v Brně, Ostravě, Příbrami, Pardubicích, Mostě a Bratislavě), je vedena jednateli a společníky Petrem Kymličkou a Radovanem Haukem. Ti zahájili budování skupiny pod značkou Moore od 1. ledna 2020 na bázi původní společnosti BDO Advisory, zaměřené na oblast manažerského a transakčního poradenství, jakož i na vzdělávací a IT aktivity.