Přejete si sdělit zaměstnavateli svou sexuální orientaci?

Osoba s jinou sexuální orientací (LGBT) přemýšlí, jak najít vhodnou dobu a způsob, jak tuto informaci sdělit své rodině, přátelům a často i na pracovišti. Tomu by mělo předcházet zvážení řady faktorů včetně kultury na pracovišti, postoje nadřízeného a rozpoložení.

- Hovoří se o „tom“ ve firmě? Pokud pracujete například u IBM, kde se ve směrnících jasně řeší i oblast sexuální orientace, pravděpodobně můžete tuto informaci bez obav odhalit. Bohužel jen méně než polovina amerických států zakazuje soukromým zaměstnavatelům propouštět zaměstnance z důvodu jejich sexuální orientace, takže znalost firemních směrnic je kritická.

- Dopad na tým. Zvažte, zda odhalení takové informace může narušit práci vás nebo vašich kolegů. Neměli byste se dostat do situace, kdy se budete cítit pod větším tlakem, než kdybyste nic neřekli.

- Zvažte postoj vedení. I když jsou ve firmě příznivé směrnice, je nutné zvážit přístup lidí na vyšších pozicích, zvlášť to, zda nejsou osobně zaujati. Pokud se rozhodnete oznámit svůj stav, nezabíhejte do přílišných podrobností.

- Udělejte to přes CV nebo pohovor. Jedním ze způsobů, jak sdělit svoji odlišnou sexuální orientaci je například uvést ve svém CV členství v LGBT nebo jiné skupině. Tím, že se během pohovoru budete ptát na jisté informace, můžete také nepřímo sdělit, co chcete.

- Buďte k sobě upřímní. Snad nejdůležitější otázkou, kterou je nutné si položit je, zda si přejete pracovat na místě, kde není v pořádku být „jiný“. Pokud máte pocit, že nechcete tuto informaci podat během pohovoru, zřejmě to neuděláte ani později. Je to opravdu prostředí, ve kterém chcete pracovat?

-av-
Zdroj: HotJobs.com - pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje HotJobs.com