Přesčasy ztrácejí na přitažlivosti

Práce přesčas je pro mnoho zaměstnanců dobrou příležitostí říci si o více peněz nebo volna. Většina zaměstnanců však nemá ráda přesčasy, protože je vyčerpávají, způsobují stres a okrádají o soukromý život. A existuje alespoň jeden odborník, který tvrdí, že přesčasy nejsou potřeba. Specialista na plánování pracovní doby a autor knihy Přesčasy pod špatným vedením Chris Ortiz zdůrazňuje, že přesčasy existují kvůli špatnému a neefektivnímu vedení firem.

Existují samozřejmě případy, kdy jsou přesčasy nevyhnutelné, jako jsou neočekávané objednávky. Ve většině případů je však díky dobrému plánování času a vyvažování pracovní náplně možné přesčasy vynechat. Problém spočívá podle Ortize v neschopnosti manažerů identifikovat klíčové dovednosti a vyhýbat se časovým kolizím. Přesčasy navíc nejsou neškodné. Způsobují stres a rodinné problémy. Zaměstnanci většinou s přesčasy automaticky souhlasí, protože mají strach odmítnout.

Dobrý manažer by měl vědět, jaké jsou mimopracovní zájmy jeho podřízených a brát je v úvahu. Zaměstnancům, od nichž je vyžadována práce přesčas Chris Ortiz radí, aby si uvědomili, co dávají v sázku a rozhodli, zda přesčasy neohrozí v jejich životě to, co je skutečně důležité.

-kk-

Zdroj: Chicago Tribune - webové stránky amerického deníku
Zobrazit přehled článků ze zdroje Chicago Tribune