Přijde doba teleworkingu?

Teleworking nabízí řešení situací, jako jsou dopravních zácpy, živelní pohromy, teroristické útoky či pandemie. Může také ukončit přelévání obyvatelstva z venkova do měst. V USA pracuje dnes z domova asi padesát milionů lidí. V Česku zhruba 90 tisíc. Teleworking je úsporou nákladů a vede i ke zvyšování produktivity práce. Možná se ptáte, proč už nepracují z domova všichni, kdo mohou.

Velkou překážkou je setrvačnost v myšlení zaměstnavatelů i zaměstnanců. Teleworking proto potřebuje dostatečně velký impuls. Podle odborníků se prosadí, až vyjde najevo, že jde o důležitou součást nové disciplíny označované jako Business Continuity Planning. Ta je reakcí na rostoucí rizika pro podnikání a pokusem je uchopit a zvládnout.

Zaměstnavatel může díky teleworkingu ušetřit na pracovním místu. Velkým problémem však zůstává neschopnost firem vidět či realizovat úspory. Ještě větší škody může způsobit neschopnost teleworkery a jejich práci řídit. Mezi rizika teleworkingu tak patří možná ztráta produktivity, ale i obtížné zabezpečení firemních dat a sítí.

Z pohledu zaměstnance má teleworking výhodu zejména ve flexibilit. Nevýhody vycházejí napovrch většinou až po delší praxi. Partneři teleworkerů například využívají jejich přítomnosti doma k dodatečným domácím povinnostem.

-kk-

Zdroj: Ekonom - INternetová verze týdeníku Ekonom (vydavatel Economia online)
Zobrazit přehled článků ze zdroje Ekonom