Příjemná atmosféra na pracovišti a vyšší produktivita. Společnost Mars přináší přehled doporučení, jak tento typ kanceláře zavést i ve vaší firmě.

Čtyřnozí přátelé jsou součástí většiny českých domácností. Společnost Mars, přední výrobce krmiv a pamlsků pro domácí mazlíčky, pomáhá zvířecím útulkům nejen tím, že jim poskytuje materiální prostředky, ale také šířením osvěty o důležitosti adopce a aktivní pomocí při hledání bezpečného domova pro domácí mazlíčky. Z toho je zřejmé, že cílem společnosti je vytvořit lepší svět pro domácí mazlíčky, a proto jako jedna z prvních zavedla na svých pobočkách koncept pet-friendly kanceláří. Tento benefit, který se v posledních letech těší velké oblibě, má nespočet výhod, včetně vyšší produktivity, uvolněné atmosféry a zlepšení vztahů na pracovišti. To jsou jen některá z pozitiv, které pet-friendly kanceláře nabízejí.

Příjemná atmosféra na pracovišti a vyšší produktivita

Zavedení pet-friendly kanceláří však ještě před několika lety nebylo standardem. Jedním z prvních průkopníků v této oblasti byla společnost Mars, která se na tento koncept zaměřuje již více než deset let. Tato společnost je výrobcem oblíbených značek krmiv pro domácí zvířata, jako jsou Pedigree, Cesar, Perfect Fit, Whiskas a Sheba. Pro společnost Mars je velmi důležité vytvářet lepší svět pro domácí mazlíčky, čehož chce dosáhnout prostřednictvím několika pilířů, jako je podpora adopce domácích mazlíčků, dlouhodobá pomoc zvířecím útulkům a neméně důležité i zavádění konceptu pet-friendly kanceláří, které mají velký vliv nejen na spolupracovníky, ale i na společnost samotnou.

Společnost Mars je zastáncem, že mezi nesčetné výhody tohoto konceptu patří lepší atmosféra mezi spolupracovníky, vyšší produktivita a obecně méně stresu. "Možnost vzít si do kanceláře domácího mazlíčka je velkým přínosem, který naši spolupracovníci velmi oceňují. Domácí mazlíčci podporují interakci mezi spolupracovníky a jejich přítomnost může zmírnit také stres a povzbudit je ke krátkým procházkám během pracovní doby, což může mít pozitivní dopad i na jejich zdraví a pohodu. Proto je přítomnost domácích mazlíčků v kancelářích společnosti Mars velmi vítaná, ale jde také ruku v ruce se vzájemným zohledněním potřeb našich spolupracovníků. Díky našim dlouholetým zkušenostem v této oblasti se nám podařilo vytvořit účinná pravidla na pracovišti, která umožňují našim spolupracovníkům a jejich domácím mazlíčkům být spolu v souladu. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že hrát si se psy v kanceláři je obrovská zábava a radost, tato aktivita rozhodně dodává energii, což je skvělé!" říká Daria Maslovskaia, ředitelka lidských zdrojů ve společnosti Mars pro střední Evropu.

Příjemná atmosféra na pracovišti a vyšší produktivita.

Jak na to? Klíčové kroky pro HR manažery od společnosti Mars poskytují podrobný návod, jak zavést koncept pet-friendly kanceláří.

 Společnost Mars na základě svých dlouholetých zkušeností sestavila sadu nástrojů, které budou při zavádění konceptu pet-friendly kanceláří velmi užitečné. V první řadě je ideální se seznámit s předpisy a požadavky, které jsou pro zavedení takových kanceláří nezbytné. Daná společnost by si pak měla ujasnit, jaké prostředí a vybavení může nabídnout. Doporučuje se, aby v kanceláři bylo místo, kde budou mít domácí zvířata svůj klid na odpočinek. Ideální je také zajistit misky s vodou a granulemi.

Při zavádění nové pet-friendly kanceláře je také důležité předložit jasný koncept ke schválení vedoucímu týmu. S určením směru konceptu může pomoct i krátký průzkum mezi spolupracovníky. Někteří spolupracovníci mohou také program podpořit tím, že budou pomyslnými firemními influencery. Nezapomeňte ani na přehledně zpracované materiály, jako jsou informační letáky a brožury. Po zavedení pet-friendly programu je důležité sledovat zpětnou vazbu od všech spolupracovníků. Podrobnější informace jsou k dispozici na internetových stránkách https://www.bettercitiesforpets.com/resource/petsworkatwork/.

Na příchod domácího mazlíčka do kanceláře se však mohou připravit i spolupracovníci. Díky speciální příručce Cesar o tom, jak připravit pracovní prostor, aby byl pet-friendly, lze získat užitečné tipy, například jak zařídit klidné místo k odpočinku nebo jaké vodítko pro psa ideálně použít. Podrobnější informace lze získat na https://www.cesar.com/dog-care/socialization/bring-dog-to-work-office-tips.

Je zřejmé, že se jedná o významný krok v pracovním prostředí. Jedná se však také o progresivní řešení, které přinese radost celé kanceláři i domácím mazlíčkům. Společnost Mars chce být partnerem a poradcem všem, kteří mají o tuto velkou změnu zájem. Pomohou vám k tomu výše uvedené webové stránky, které poskytují podrobné informace o veškerých nástrojích. Kromě toho je společnost Mars ochotna také podpořit každého, kdo tento koncept zavede, startovacím balíčkem s tipy a pamlsky.

Pro další informace, radu nebo pomoc kontaktujte Lenku Kroupovou na e-mailové adrese lenka.kroupova@effem.com.