Přístup k druhým jako základ spolupráce i kariéry

Budování kvalitních vztahů je stejně důležité v osobním životě jako v práci. Jestliže totiž chceme být ve své práci úspěšní, budeme potřebovat podporu a respekt spolupracovníků. Dobré vztahy s kolegy navíc zpříjemňují samotný pobyt na pracovišti. Jak toho dosáhnout, radí společnost Robert Half International ve svém článku o dobré karmě na pracovišti.

Začněte tím, že budete přátelští. Vaše pověst se totiž nevytváří jen na základě kvality vaší práce. Základem je právě přístup k druhým. Znamená to také ochotu nabídnout pomocnou ruku. Druzí si to budou pamatovat a v budoucnu mohou pomoci oni vám. K roli důvěryhodného týmového hráče patří i schopnost chopit se projektu, do kterého se ostatním příliš nechce.

Vyvarujte se toho, abyste lidem kolem sebe ztěžovali práci. Patří k tomu vše od uklízení v kuchyňce po doplňování papíru v kopírce, který dojde právě ve chvíli, kdy ji používáte vy. Dávejte si pozor na zlozvyky, které mohou ostatní obtěžovat – hlasité mluvení do telefonu, hlasitá hudba na společném pracovišti, příliš aromatické jídlo apod.

Pomáhejte nově příchozím kolegům zorientovat se v kanceláři. Pozvěte je na oběd a popovídejte si o nepsaných pravidlech. Obecně se držte zásady naslouchat více než mluvit. Naučte se lidem ve svém okolí poděkovat za pomoc a přínos.

-kk-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder