Problémy s nedostatkem zaměstnanců? Možná jste problém vy

Manažeři často mluví o tom, jak složité je najmout a udržet si kvalitní lidi do přední linie. Mylně se domnívají, že k tomu postačí vyšší platy a lepší zaměstnanecké výhody. Pak se sami přesvědčí, že pracují na nápravě špatného problému. Zaměstnanci totiž nejčastěji odcházejí kvůli špatným pocitům ze svých přímých nadřízených.

Zamyslete se, kdy naposledy prošel váš manažerský tým školením, jak správně uznávat zaměstnance. Držte se následujících pří rad.

- Buďte specifičtí. Když zaměstnanci jen řeknete, že dělá dobrou práci, příliš toho nedosáhnete. Vaše uznání by mělo být co nejkonkrétnější, aby zaměstnanec věděl, co přesně udělal dobře a mohl to dělat i nadále.

- Chyťte je při činu. Formální pochvala na konci roku má jen minimální efekt. Než k tomu dojde, zaměstnanec může ztratit morálku nebo si najít jiné místo. Projev uznání by měl být nejen specifický, ale i okamžitý.

- Jednejte individuálně. Je jednoduché přemýšlet o způsobech projevů uznání nejlepším zaměstnancům, ať už zvolíte povýšení, větší odpovědnost nebo další výhody. Problém je v tom, že pokud budete odměňovat jen ty nejlepší, brzy demoralizujete ty, kterým se nedostává takového talentu. Přistupujte k uznávání individuálně na základě potřeb jednotlivých zaměstnanců.

-kk-

Zdroj: The CEO Refresher - americký server věnovaný managementu
Zobrazit přehled článků ze zdroje The CEO Refresher