Proč pořád děláme více věcí najednou?

Všichni víme, že dělat více věcí najednou je neefektivní a stresující. Proč to tedy stále děláme? Jedním z důvodů může být mylně vykládané očekávání zaměstnavatele. Některé firmy píší i do inzerátů s volnými pracovními místy, že požadují schopnost multitaskingu. Namísto dělání více věcí najednou však ve skutečnosti požadují zaměstnance, kteří budou schopni pracovat a řídit práci na různých frontách v průběhu celého dne. Znamená to, že byste vždy měli dokončit jeden úkol, než začnete s druhým.

K multitaskingu nás svádí také pohodlnost. V dnešní době stačí pohnout prstem, abyste zjistili, co právě dělá váš tým, jaké bude zítra počasí nebo co vyprodává váš oblíbený obchod. Možná si říkáte, že to bude trvat jen pár vteřin a zase se vrátíte ke své práci, tak jednoduché to však není. Podle odborníků trvá kolem 20 minut, než se po vyrušení plně vrátíte zpět k soustředění na to, co jste dělali původně.

Dalším problémem je netrpělivost. Jsme již tak zvyklí na okamžité hledání informací, že když máme poslouchat pomalejšího řečníka, stihneme v pauzách číst e-maily. Produktivita a kreativita přitom vyžaduje soustředění. Dávejte si pozor, abyste nepodléhali zažitému mýtu, že multitasking odmítají jen ti, kteří nedokáží zvládnout tempo své práce. K multitaskingu můžete mít sklon i v případě, že se nudíte nebo se vám do něčeho nechce.

-kk-

Zdroj: Psychology Today - americký portál a komunita odborníků z oblasti psychologie
Zobrazit přehled článků ze zdroje Psychology Today