Proč potřebujete dovolenou

Americká reforma zdravotnictví naráží na zásadní překážky, nezaměstnanost je stále velké a popularita prezidenta Baracka Obamy začíná klesat. Barack Obama si přesto vzal dovolenou. Konec srpna si vyčlenil pro golf a čas strávený s rodinou. V tom může být manažerům velkým vzorem.

Tvrdá práce je v současné době nutná. Neznamená to však, že je třeba pracovat do vyčerpání. Článek shrnuje několik důvodů, proč si vzít volno.

- Odpoutáte se od rutiny. Rutina je užitečná v tom, jak dosáhnout věcí včas a správně. Její nevýhodou je však opotřebení a sterilita. Odpoutání od rutiny je proto zásadní pro udržení zdravého přístupu k práci.

- Zpevníte vztahy s rodinou. Uvědomte si, že práce je pouze jednou ze součástí vašeho života. Vedoucí pracovníci přesto opomíjejí čas trávený s rodinou. Není to dobré jen pro vás, ale i pro ně.

- Lépe poznáte sami sebe. Najděte si čas zapřemýšlet, kde momentálně jste ve svém životě a čeho chcete dosáhnout. Přemýšlejte, co vás naplňuje a zvažte případné změny ve své práci. Uvažujte, co můžete udělat pro své přímé podřízené, pravděpodobně byste jim mohli dát více odpovědnosti.

- Uklidníte svou mysl. Pracovní tempo může být nelítostné. Manažeři mají často prostor k přemýšlení jen v letadle. Využijte proto dovolené jako dlouhého letu letadlem v pohodlném sedadle.

- Odpočinete si. Ujistěte se, že vaše dovolená nebude zaplněna aktivitami tak, abyste neměli čas posadit se a přemýšlet.

-kk-

Zdroj: Harvard Business Review - zpravodajský portál vydavatelství přední americké obchodní školy Harvard Business School
Zobrazit přehled článků ze zdroje Harvard Business Review