Programy studentských stáží: 10 varovných signálů

Ilustrační snímek

Blíží se léto a s ním i období, kdy firmy ve zvýšené míře přijímají studenty na stáže. Pouze najmout studenty jako levnou pracovní sílu však nestačí, stáže by měly být přínosné pro obě strany. Studenti očekávají smysluplnou činnost, která jim pomůže v budoucí kariéře. V dnešní době navíc není problém, aby se podělili o své špatné zkušenosti s firmou na sociálních sítích, což se firmám velmi špatně napravuje. Než tedy letos přijmete stážisty, projděte si následující seznam varovných signálů, že váš program studentských stáží není dobře připraven. Upozornil na ně server business2community.com.

1. Ve vaší firemní kultuře, a tudíž i v programu studentských stáží, chybí prostor pro zábavu a kreativitu.

2. Nepočítáte s tím, že studenti mají i jiné aktivity a nenabízíte v rámci stáží pružný pracovní rozvrh.

3. Nedáváte studentům možnost zapojit se do zajímavých projektů. Necháváte je pouze nosit kávu a dělat rutinní administrativní práci.

4. Nenabízíte žádné „zaměstnanecké“ výhody, jako je například občasný oběd zdarma, účast na zajímavých oborových konferencích apod.

5. Nezapojujete studenty do školení, v nichž by se blíže seznámili s firemní kulturou a také prací, kterou mají vykonávat.

6. Necháváte studenty bez dohledu nadřízených, kteří by jim byli zároveň mentory.

7. Chybí vám plán stáží, v němž byste vytyčili cíle pro studenty a připravili pro ně příručky s praktickými informacemi a radami.

8. Necháváte studenty pracovat v izolaci bez většího kontaktu s ostatními zaměstnanci a manažery.

9. Neprovádíte výstupní pohovory ani jinak nesbíráte zpětnou vazbu od studentů.

10. Nevyplácíte studentům žádné odměny.

-kk-

Zdroj: business2community.com - online komunita pro manažery a podnikatele
Zobrazit přehled článků ze zdroje business2community.com