Projev uznání jako úspěšná motivace k lepší práci

Když se zeptáte manažerů a HR specialistů, co drží zaměstnance v práci a co je motivuje k tomu, podávat co možná nejlepší výkony, nejspíše je jako první napadne finanční odměna, benefity nebo dovolená. Řada lidí i firem ale podceňuje, jakou sílu má v rámci motivace zaměstnance projev uznání ze strany nadřízeného nebo personálního oddělení. Přitom se jedná o zcela beznákladový způsob, jak zaměstnance účinně motivovat k lepší práci. Dnes se podíváme na to, jak by měl projev uznání za dobře odvedenou práci vypadat, aby byl co nejvíce efektivní v podpoření zdravého vztahu mezi zaměstnancem a firmou.

Ilustrační snímek

Ocenění tvrdé práce

Podle HR Morning by neměla být tvrdá práce či úspěšné dokončení složitého projektu odměňováno pouze finančně a tajně. Mělo by být odměňováno veřejně, před ostatními zaměstnanci i nadřízenými. Tento způsob uznání totiž působí téměř zázračně na motivovanost zaměstnance, na jeho pracovní nasazení i na jeho sebevědomí, které je důležité při řešení komplexních úkolů.

Konkrétnost

Veřejné ocenění zaměstnance nesmí být vágní nebo šablonovité. Působilo by totiž uměle. Musí být zcela konkrétní, musí zmiňovat specifické úspěchy daného pracovníka a ideálně i konkrétní čísla a data.

Ne příliš častá chvála

Veřejná chvála nesmí probíhat příliš často, protože jinak ztrácí na síle a exkluzivitě. Oceňujte před ostatními zaměstnanci proto skutečně jenom výjimečné výkony, a to především u pracovníků, které si chcete udržet a jimž chcete vytvořit příjemné pracovní prostředí.

Cena

Součástí veřejné chvály může být i cena nebo nějaká symbolická odměna. Tu můžete zaměstnanci předat buď při speciální ceremonii například v rámci firemního večírku, nebo kdykoliv kdy je to vhodné.

Zdravá soutěživost

Veřejné uznání by mělo v zaměstnancích vzbuzovat pozitivní emoce a zdravou soutěživost. Nikoliv závist, nezdravou soutěživost nebo pocit nedostatečného ocenění těch, kteří uznáni veřejně nebyli. Dejte proto pozor, jak uznání formulujete.

-mm-  

Zdroj: HR Morning - americký portál pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Morning