Propustili kolegu. Co na to říci?

Rozhovor s propuštěným kolegou patří mezi nejobtížnější komunikační situace na pracovišti. Důležité je však neskrývat se před ním. Propuštěný kolega potřebuje spíše vaši podporu než mlčení. Článek přináší několik rad, jak se zachovat.

- Když si kolega balí věci. Co máte říci kolegovi, který právě přišel o práci? V této situaci bude pravděpodobně rozloučení nebo potřesení rukou vhodnější než nemotorná konverzace. Uvědomte si, že radit něco v tomto případě je předčasné. Nabídněte se naopak jako posluchač.

- Kontakt po několika týdnech. V této fázi váš bývalý kolega pravděpodobně hledá práci. To nejdůležitější, co pro něho můžete udělat, je nabídnout mu své kontakty. Snažte se jej co nejvíce podpořit, doporučit například vhodné knihy apod.

- Jde-li o vašeho nadřízeného. Taková konverzace je velmi obtížná. Přímá empatie může působit povýšeně. Důležité je nabídnout pomoc, které jste schopni, a také zdůraznit, že si přejete zůstat v kontaktu.

- Jste-li nadřízený. Uvědomte si, že zaměstnanci budou v období propouštění rozrušení, zmatení a budou cítit strach. Je proto s nimi třeba otevřeně komunikovat, chcete-li si udržet motivaci. Zaměstnanci by vás měli vidět, měli by s vámi moci mluvit a najít u vás pomoc a radu.

-kk-

Zdroj: U.S. News & World Report - americký web věnovaný vzdělávání, zdraví, financím a kariéře
Zobrazit přehled článků ze zdroje U.S. News & World Report