Pružná diskriminace?

Řada mužů vnímá s určitou mírou nelibosti pružnou pracovní dobu zaměstnaných matek. Ukázal to průzkum náborářské společnosti Adecco v USA. Konkrétně se tak vyjádřilo 59 procent mužů ve věku od 35 do 44 let. 36 procent se dokonce domnívá, že pružná opatření pro pracující matky negativně ovlivňují dynamiku pracovních týmů a 31 procent vidí negativní důsledky v pracovní morálce.

Většina respondentů považuje pracující matky za stejně produktivní jako zaměstnance bez dětí. 44 procent samotných matek však uvádí, že jsou díky pružným opatřením produktivnější. Odborníci ze společnosti Adecco doporučují následující kroky.

- Prosazujte pružnou pracovní dobu i mezi muži. I oni často sdílejí nebo sami řídí svou domácnost. Když jim poskytnete možnost lépe vyvážit práci a soukromí, bude to mít obrovský vliv na jejich fluktuaci a produktivitu.

- Svou politiku pružných opatření sepište a umístěte na firemní intranet či jiné místo, kde bude zaměstnancům k dispozici. Komunikace o pružné pracovní době pomůže zaměstnancům lépe určovat mezní termíny práce a priority.

- Řiďte pružná opatření tak, aby priority nezůstávaly bez řešení. Pravidelně se zaměstnanci komunikujte a rozesílejte aktuální verze postupu v klíčových projektech, aby například pružná pracovní doba jednoho člověka neovlivňovala produktivitu celého týmu.

-kk-
Zdroj: BLR.com - americký portál věnovaný rozvoji lidských zdrojů, bezpečnosti práce a odměňování
Zobrazit přehled článků ze zdroje BLR.com