Pružné firmy nesledují dovolenou

I když společnost IBM nabízí svým 355 000 zaměstnanců tři až čtyři týdny dovolené ročně, ve skutečnosti nemá přehled o tom, jak zaměstnanci dovolenou čerpají. Přestala totiž využívání dovolené sledovat. Tato politika začala v devadesátých letech mezi manažery a do roku 2003 se rozšířila na všechny zaměstnance. Informoval o tom list New York Times.

Firemní politika dovolených umožňuje zaměstnancům brát si volno v době, kterou si sami vyberou. Stačí, aby se neformálně domluvili se svými přímými nadřízenými. „Je to jako na vysoké škole, kdy už vás učitelé nesledují jako na střední,“ vysvětluje viceprezident Mark L. Hanny. „Zaměstnanci jsou spokojení, když jim dáme více odpovědnosti.“ IBM pochopitelně vyžaduje od svých lidí, aby plnili své pracovní úkoly v určených termínech. Mohou si však práci pružně organizovat.

Přibývá i dalších firem, které postupují stejně. Zaměstnanci si v nich mohou brát dovolené, kolik chtějí, jestliže zvládnou svou práci. Odborník z konzultantské společnosti Towers Perrin Max Caldwell vysvětluje, že tyto firmy mají určité společné rysy. „Když se podíváte na organizace, které přistupují k radikálnějším opatřením, většinou jsou to technologické firmy se zaměstnanci s daným měsíčním platem. Flexibilita ve výkonu práce je v nich zakotvena ve firemní kultuře.“

-kk-

Zdroj: BLR.com - americký portál věnovaný rozvoji lidských zdrojů, bezpečnosti práce a odměňování
Zobrazit přehled článků ze zdroje BLR.com