Pružnost nad zlato

Od roku 2003 mají angličtí zaměstnanci povinnost uvažovat o využití flexibilní pracovní doby, hlavně rodiče dětí pod 6 let a postižených dětí pod 18let. Nové právo dalo 4 milionům pracujících možnost zvážit ve spolupráci se svým zaměstnavatelem lepší rozvržení času mezi prací a domácím životem. Mnoho zaměstnavatelů pochopilo, že pružná pracovní doba jim umožňuje:

· udržet si zkušené zaměstnance a snížit výdaje,
· pozvednout zaměstnancům morálku a snížit absence,
· reagovat na měnící se tržní podmínky mnohem efektivněji.

Od zavedení flexibilních pracovních podmínek mnoho společností zaznamenalo tyto výsledky - přitahují a získávají talentované pracovníky, snižují absence a odchody pracovníků.

Pružná pracovní doba je využívána v několika formách, podle potřeb zaměstnanců a zaměstnavatelů:

· zkrácená pracovní doba – umožňuje zaměstnancům pracovat méně hodin týdně a přináší zkvalitnění poskytovaných služeb.
· pružná pracovní doba – umožní mít dny volna i protáhnout pracovní dobu, když se blíží závěrečné termíny.
· anulované hodiny – systém využívají firmy se sezónním provozem, umožňuje pracovat více hodin v sezóně a mít více volna mimo sezónu.

Firma musí nejprve shromáždit požadavky pracovníků. Odpovídající software pak sestaví rozvrh nejvíce vyhovující těmto požadavkům. Ukáže jaké jsou preference v pracovní skupině, což pomůže při náběru nových pracovních sil. Zaměstnanci budou vědět, že firma dělá maximum, aby vyhověla jejich požadavkům a sladila je, ale také že nelze garantovat 100% spokojenost. Nejlepší cesta jak začít, je malý dotazník.
Zdroj: Flexibility.org.uk - nové způsoby zaměstnávání lidí, práce na dálku, management
Zobrazit přehled článků ze zdroje Flexibility.org.uk