První kroky k analýze dat v náboru

Ilustrační snímek

V souvislosti se stále pokročilejšími nástroji pro analýzu dat se hovoří o revoluci v náboru. Do deseti let by analýza dat měla být základní součástí práce všech náborářů a personalistů. Zatím jim ve větším využití dat brání dvě základní překážky – strach a nedostatek informací. Server TLNT.com proto nedávno zveřejnil článek s následujícími praktickými tipy, jak učinit první krůčky směrem k analýze dat pro účely náboru a ekonomického úspěchu celé firmy.

1. Zaměřte se na problémy vaší firmy

Začněte u problémů, které znepokojují nejvyšší vedení vaší firmy, protože mají největší dopad na její výsledky. Jaké z nich by bylo možné zcela či alespoň částečně vyřešit díky analýze dat získaných při náboru zaměstnanců?

2. Nedávejte si hned příliš velké cíle

Začít je třeba s menšími projekty, které přinesou okamžitě viditelné výsledky a pomohou vám získat větší rozpočet na analýzu náborových dat.

3. Spojte se s financemi a IT

Zkušenosti vašich kolegů z oddělení financí a IT se sběrem, čištěním a analýzou dat vám mohou hodně pomoci. Propojení dat získaných při náboru s daty o byznysu firmy vám navíc otevře nové obzory.

4. Připojte příběh

Jen předložit data nestačí. Musíte je umět popsat a vysvětlit v kontextu problému, který se snažíte vyřešit. K tomu potřebujete poutavý příběh. Když nezaujmete vyprávěním, budou vám i ta nejlepší data k ničemu.

5. Neztrácejte odvahu

Vždy, když chcete prosadit něco nového, musíte být odvážní a vytrvalí. Počítejte s tím, že přijdou neúspěchy, ale nenechte si vzít přesvědčení, že analýza dat získaných v rámci náboru má smysl a může firmě prospět.

Jaké jsou vaše dosavadní zkušenosti s analýzou náborových dat?

-kk-

Zdroj: ERE.net - přední světová online komunita pro odborníky z oblasti náboru
Zobrazit přehled článků ze zdroje ERE.net