Rodičovství zaměstnanců je třeba brát vážně

I když mnozí zaměstnavatelé nevnímají těhotenství svých zaměstnankyň příliš pozitivně, ti chytří v něm vidí příležitost, jak se stát „family-friendly“ firmou a lépe pracovat s plánováním kariéry rodičů. Současný trend mluví jasně – matky jsou dnes starší, vzdělanější a děti si pořizují v době, kdy se jim chtějí aktivně věnovat. Chtějí-li si je proto firmy udržet, je na místě začít nabízet větší flexibilitu výkonu práce a komunikovat o tom dříve, než se těhotné ženy začnou samy ptát. To už totiž většinou mají prozkoumány jiné kariérní možnosti.

Existuje celá řada důvodů, proč by zaměstnavatelé měli brát mateřství svých zaměstnankyň vážně. Nejde jen o vyjádření respektu, ale také úsporu s ohledem na ztrátu talentů a náklady pro vyhledání a vyškolení nových zaměstnanců. Server Diversity Magazine shrnul deset praktických kroků, jak se ztrátě talentů z řad matek a rodičů vyhnout.

1. Uvědomte si, že způsob, jímž jednáte s těhotnými ženami a matkami a má dopad i na další zaměstnance, kteří se rodiči ještě nestali.

2. Zvažte velkorysost firemní politiky vůči zaměstnancům na rodičovské dovolené. Zaměstnavatel pro ně nemusí dělat jen zákonné minimum.

3. Jakmile se dozvíte o těhotenství zaměstnankyně, seznamte ji s organizačními věcmi ohledně mateřské dovolené (délka, mateřský příspěvek atd.). Než je však obešlete e-mailem s instrukcemi , které pro firmy často připravují právníci, upravte je do srozumitelnější podoby. Osobně se pak sejděte pro vyjasnění dalších otázek.

4. K těhotným ženám se chovejte normálně. To, že zaměstnankyně oznámí těhotenství, neznamená, že ji vezmete její pracovní úkoly a předáte je někomu jinému. Je třeba aktivně ji zapojit do tohoto procesu.

5. Po návratu z mateřské dovolené nabízejte částečné úvazky a pružnou pracovní dobu.

6. Částečné úvazky a pružnou pracovní dobu nepodmiňujte ztrátou benefitů.

7. Udržuje kontakt se zaměstnanci na rodičovské dovolené. Informujte je, co se ve firmě děje a že se na ně těšíte. Před návratem uspořádejte osobní schůzky.

8. Podpořte ženy, které po návratu z mateřské dovolené pokračují v kojení. Zajistěte jim speciální místnost, kde budou mít soukromí pro odsávání mléka.

9. Hledejte vhodný způsob, jak zajistit péči o děti svých zaměstnanců.

10. Nezacházejte s rodiči, kteří se vracejí do pracovního procesu, jako by byli méně kompetentní a méně profesionální než před odchodem. Neodstavujte je na vedlejší kolej, pokud jde o náročnost pracovních úkolů a možnosti povýšení.

-kk-

Zdroj: Diversity Executive - portál amerického magazínu věnovaný řízení diverzity
Zobrazit přehled článků ze zdroje Diversity Executive