Rodina manažerům neškodí, naopak pomáhá

Manažeři, kteří berou vážně svou rodičovskou roli, berou stejně vážně i svou práci. Vyplývá to z americké studie publikované v odborném časopise Journal of Applied Psychology, která zjistila, že odpovědní rodiče dosahují v manažerských funkcích lepších pracovních výkonů než bezdětní kolegové. Aby si však firmy mohli tyto lidi udržet, měly by nabízet více benefitů pro vyvážení pracovního a osobního života zaměstnanců.

„Zaměstnavatelé si myslí, že chtějí workholiky, kteří se plně oddají své práci. Ale to pro výkonnost není nejlepší,“ vysvětluje spoluautorka studie Marian Rudermanová z amerického Centra pro kreativní vůdcovství. Rodiče si jako manažeři vedou lépe proto, že se naučili lépe zvládat konflikty, dělat více věcí najednou, motivovat druhé a rozumět individuálním rozdílům.

Autoři studie analyzovali výstupy z 360stupňového hodnocení manažerů z 314 organizací, z nichž většina patřila do skupiny 500 nejbohatších společností v USA, a kteří se během roku 2001 účastnili programu pro rozvoj vůdcovských dovedností.

Pro manažery lidských zdrojů ze studie vyplývá nutnost vytvářet takové pracovní podmínky, které podpoří pracující rodiče například flexibilní pracovní dobou nebo možností sdílení pracovních úvazků. Důležité je však nejen zavést pružná opatření, ale také firemní kulturu, která zaměstnancům umožní bez problémů těchto výhod využívat.

-kk-

Zdroj: Workindex.com - rozcestník k řešením v oboru lidských zdrojů, nové informace pro personalisty
Zobrazit přehled článků ze zdroje Workindex.com