Šikaně nulovou toleranci

Podle světového projektu proti šikaně na pracovišti (Dignity at Work – důstojnost v práci), který je zaštíťeň Portsmouthskou univerzitou, se nejvíce osvědčuje nekompromisní přístup. Projekt vznikl pro identifikaci správných praktik pro boj se šikanou a šíření těchto praktik. Bylo ale zjištěno, že takový přístup mají pouhá 2 % z 300 oslovených zaměstnavatelů. 97 % firem nikdy nekvalifikovalo dopad šikany a přestože 80 % má regule, které tuto problematiku ošetřují, více než polovina si myslí, že šikana je pro ně stále problém.

Metodiky samotné nestačí a doporučuje se zahrnutí personálu a vytvoření a implementaci potřebných iniciativ.

Derek Simpson, generální tajemník agentury Amicus řekl: „Náš projekt má za cíl vypořádat se s tímto problémem pomocí přístupu s nulovou tolerancí. Jedním z nejefektivnějším způsobů, který jsme identifikovali, je zachytit šikanu již v zárodku a to často vyžaduje řešení situacemi, než dojde k újmě.“

Podle odhadů britského Institutu pro personalistiku a rozvoj CIPD stojí šikana jen britské zaměstnavatele přes 2 miliardy liber ročně ve formě absencí, fluktuace a ztrát ve výrobě.

Doporučení v boji proti šikaně na pracovišti zahrnují:

- nulovou toleranci,

- ranné intervence,

- směrnice by měly jasně stanovit hranice,

- uznat to, že šikana je firemní, nikoliv individuální záležitost,

- školit manažery tak, aby dokázali řešit konflikty,

- používat termín „šikana“ k popisování negativního chování,

- manažeři by měli jít příkladem v chování.

-av-
Zdroj: People Management - přední britský magazín o řízení lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje People Management