Skrytý talent může být ten nejlepší

Umět maximálně využít schopnosti a jedinečnosti osobností jednotlivých zaměstnanců patří mezi nejdůležitější, avšak také nejčastěji přehlížené vůdcovské dovednosti. Každý manažer se přitom může naučit používat svůj „radar“ pro odhalování nevyužitých talentů podřízených. Článek přichází s několika nápady, jak rozvíjet skrytý talent a dostat to nejlepší z plachých či nesdílných zaměstnanců.

Začněte tím, že pochopíte rozdíly. Uvědomte si, že každý člověk je jiný. Různí lidé vykazují různou míru tolerance vůči úkolům, jako je řízení ostatních, vytváření prezentací či organizování akcí. Snažte se povzbudit introverty, aby rozšířili svou „komfortní zónu“, dávejte si však pozor, abyste je nezahltili. Pamatujte, že uzavřené osobnosti se cítí lépe v zaběhnutém prostředí a potřebují více času, aby mohly rozvinou svá křídla.

- Hodnoťte skryté dovednosti. Školte své lidi, aby dokázali efektivně vyhodnotit dovednosti zaměstnanců již v průběhu náborového procesu.

- Správně komunikujte. Skryté talenty mají často ty nejlepší nápady, nemůžete však očekávat, že je vždy automaticky přednesou na poradách. Dejte jim více prostoru a komunikujte i mimo oficiální skupinová setkání.

- Pomáhejte budovat sebedůvěru. Řada talentovaných profesionálů potřebuje posílit sebevědomí, kterým jiní disponují automaticky. Začněte pozvolna tím, že jim budete přidělovat úkoly, které je povzbudí a posunou jejich limity. Nezapomínejte využít každé příležitosti k pochvale dobře odvedené práce.

- Podporujte růst. I pro introverty platí, že když mají motivaci k profesionálnímu růstu, odpovídají osvojením nových a hodnotných dovedností.

-kk-

Zdroj: Bloomberg Businessweek - portál prestižního amerického týdeníku Business Week a mediální agentury Bloomberg
Zobrazit přehled článků ze zdroje Bloomberg Businessweek