Skvělé nápady pro dobrou náladu a mentální uvolnění

Ranní pomyšlení na množství úkolů, které na vás denně čekají, je pro některé jedince někdy až paralyzující představa. Individuální vnímání těchto úkolů je nejvíce závislé na tom, v jakém jste psychickém rozpoložení a jak jsou náročné vaše úkoly. Co se mne ve své mnohaleté praxi jako paměťová a mentální trenérka osvědčilo je, nejen se zazdrojovat energií (to znamená poznat vše, co mne energii dodává a naopak, co ubírá), ale především získat od náročných úkolů jistý odstup či nadhled. Tím se dosáhne mentálního uvolnění a také se zredukuje pocit vnitřního napětí.

Dobré nápady pro dobrou náladu

Tohoto nadhledu můžete dosáhnout různými způsoby (co se mne osvědčilo):

Využívám některých poznatků z tzv. „mentalního biohackingu“.

S tímto pojmem se zde někteří možná setkáváte poprvé, tak alespoň krátce pro vysvětlení co je bio hacking: je to název pro sebe-optimalizaci na různých úrovních (např. ve stravě, fyzické aktivitě, mentální aktivitě, koncentraci, spánku atd.). Cílem je dosáhnout lepší kvality života jedince a využít biologického potenciálu. Tento biohacking je postaven na principu sebepoznávání a sebe-experimentování. To znamená, je třeba si vypozorovat, co vám zvyšuje kvalitu života a za jakých podmínek bude tělo podávat lepší výkon.

Poznejte své tělo a mysl tím, že budete denodenně opouštět své pole komfortu a budete se sebepoznávat – co vám dělá dobře a podporuje vás a naopak (podotýkám však, že nejsem zastáncem všech oblastí biohackingu a člověk nemusí za každou cenu experiemntovat se vším a jít až do extrému – tím mám na mysli např. technický biohacking jako např. implementace různých čipů do těla, k získání znalostí o výkonů těla za různých podmínek).

Z přirozených cest biohackingu se mne velmi osvědčilo následující.

  • Studená sprcha na závěr ranního sprchování (můžete začít pozvolna, vydržte alespoň pár sekund a třeba každý týden čas o trochu prodlužte až dosáhnete 1 minuty). Zde jsem na začátku značně opouštěla svoji komfortní zónu, ale pocit poté, když to zvládnete, je nepopsatelný. Jistě mne to potvrdí jedinci, kteří toto již prováději denodenně. Nesmírně to posiluje vaše kladné sebevnímání, dodává to tělu energii a k tomu si navíc posilujete imunitní systém a svoji stresrezistenci.

  • Eliminace některých potravin - (např. produkty z kravského mléka, oříšky, gluten, káva, cukr) vyřaďte na dobu 14 dnů z jídelníčku a poté je opět po jednom zavádějte do stravy. Sledujte pak při tom, jaký mají na vás vliv, jak na ně reagujete. Cíl by měl být najít potraviny, které vám ubírají energii a ty z jídelníčku eliminovat.

  • Protažení těla – tak jak se budete cítit v těle, tak se budete cítit i v hlavě – tudíž tak budete i přistupovat k vyřizování úkolů. Pro toho, kdo hledá výmluvu, že to časově nezvládne, tak toto se dá zvládnout třeba už při čištění zubů. Není třeba nic zdlouhavého, pár minut ráno naprosto postačí. Můžete také např. uzavírat sázky s kolegou či kolegyní na pracovišti, že každý den uděláte v tomto směru něco pro tělo. Anebo se můžete domluvit na společném protažení o pauzách. Zde vám skvěle pomůže i strečingová guma na protahování. Je krásný pocit vnímat tělo jak se protahováním opět probouzí a získává sílu.

  • Sportovní aktivita ráno – na nejnáročnější úkoly to-do listu, kde možná ani nebudete vědět, jak je vyřešit, vyrazte na 20 minutový běh, rychlou chůzi nebo zvolte jinou fyzickou aktivitu. Po tomto fyzickém výkonu dostávám ve sprše ty nejlepší nápady na řešení těžkých úkolů svého seznamu. Rozinkou na dortu po takovéto aktivitě je pak výborný proteinový shake s rozmixovanými zmrzlými malinami nebo borůvkami.

Na pracovišti se pokuste více stát než sedět – řešením může být barový stůl na vyšším stojanu.

Nastavte si v hlavě správný filtr – vnímání okolního světa je od jedince k jedinci různé.

Záleží na tom, jaký si v hlavě nastavíte filtr – kdo si přeje krásné auto, vidí od té doby okolo sebe jen krásná auta. Kdo si přeje nové kytky na balkón, vidí najednou více květinářství, kdo má nastavený filtr bručouna, bude celý den jen bručet. A kdo si nastaví filtr, že věci v klidu zvládne, zvládne je také v klidu – tzn. mé doporučení je, nastavte si správný filtr a pak se pusťte do úkolů.

Vyzkoušejte si přesný opak tvorby to-do listu a vytvořte si svůj not-to-do“ list.

Občas se mně např. stává, že někteří moji partneři v byznysu si chtějí se mnou domluvit schůzku, ale předem nevyjasní, o čem se mnou vlastně chtějí hovořit. Vždy tedy předem objasněte, co je důvodem a cílem schůzky. Vyžádejte si dotazy či okruhy, které jsou k probrání. Dokud tyto informace neobdržíte, schůzku si zatím nedomlouvejte. Možná zjistíte jako já, že se dá řada úkolů vyřešit již telefonicky a mnohem rychleji.

Chraňte svůj čas. Na náročné mailové úkoly napiště pouze krátce, že na úkolu pracujete a dodáte jej do jistého data. Nemusíte hned vše v mailu zodpovědět. Odpověděli jste na mail, zredukovali tlak na sebe a možná i vyzískali čas na priority. Říkejte si o čas nebo se ptejte na skutečné deadline – je obdivuhodné, kolik času některé úkoly na vyřízení mají než je oficiálně prezentováno.