Spoluprací proti vyhoření

Dlouhé hodiny strávené prací s nízkou hodnotou zvyšují u zaměstnanců riziko vyhoření a negativně se podepisují na jejich produktivitě. Řešením může být týmová práce.Ukázal to alespoň výzkum americké společnosti WFD Consulting, který pracoval se vzorkem zaměstnanců, kteří pracují průměrně 52 hodin týdně a tráví neefektivní prací asi 20 procent své pracovní doby.   

Dvě třetiny zkoumaných zaměstnanců uvedly, že se na konci pracovního dne cítí fyzicky i emocionálně vyčerpaní a 30 procent hovořilo o vyšší hladině stresu. Ti, kteří pracují 60 hodin týdně, jsou dvakrát více stresovaní než ti, kteří tráví prací jen 40 hodin týdně. Vyšší hladina stresu pak s sebou nese o 15 procent nižší oddanost firmě a téměř dvojnásobný zájem o odchod z firmy.

Výzkum dále zjistil, že firmy, které využívají týmovou práci, aby co nejlépe vyřešily přílišný objem práce a neefektivitu některých úkolů, dosahují lepších výsledků a zaznamenávají méně konfliktů. Po zavedení týmové práce potvrdilo 65 procent respondentů zlepšení morálky a 61 procent zvýšení efektivity práce. 58 procent uvádí lepší zákaznický servis a schopnost řídit velký objem práce. 57 procent hovořilo o zlepšení kvality produktů.

-kk-

Zdroj: WorldatWork - portál globální asociace manažerů lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje WorldatWork