Spory ve firmě? Řešte je!

Není firmy, v níž by se nevyskytly spory. Neměly by se však před nimi zavírat oči, ale hledat řešení.

Jednou z cest, jak řešit rozpory ve firmě, je mediace. Jako šéf vyslechnete obě strany, ujistíte je o jejich kvalitách a seznámíte s jejich stanovisky. Měli byste poukázat na společnou věc a vést obě strany ke kompromisu. Mediace však není nejlehčí dovedností, manažer by se měl především dát pozor, aby někomu nenadržoval.

Pokud podstatné konflikty vyvolává stále týž zaměstnanec, je na zvážení, zda je pro firmu tak cenný, aby musela jeho chování snášet.

Jestliže se podřízený opakovaně ohrazuje proti tomu, že nemá čas nebo že plní povinnosti někoho jiného, měli byste si ověřit, zda to není pravda. Pokud jsou zatíženi všichni podřízení podobně, ty nespokojené lépe motivujte. Když je přetížen jen jeden, něco s tím udělejte.

Při řešení každého konfliktu hlavně nezapomínejte snažit se akceptovat odlišný názor. Řada zaměstnanců nenaslouchá svým šéfům jednoduše proto, že oni to také nedělají.

Ideální způsob, jak řešit konflikty, je zamezit jejich vzniku, a to otevřenou komunikací, podporou výstavby týmu či společnými akcemi.

-hp-

Zdroj: iHNed.cz - online zprávy Hospodářských novin
Zobrazit přehled článků ze zdroje iHNed.cz