Staňte se poradcem ředitele

Většina manažerů HR usiluje o to, aby se stala důvěryhodnými poradci ředitelů firem. James E. Lukaszewski, mezinárodně uznávaný spíkr a autor nové knihy Why Should the Boss Listen to You? The 7 Disciplines of the Trusted Strategic Advisor (Proč by vás měl šéf poslouchat? 7 pravidel důvěryhodného strategického poradce) sdílí v článku tipy, jak přesvědčit ředitele, aby vám důvěřoval.

- Sdělte svému šéfovi věci, které dosud neví. Řada šéfů si myslí, že ví mnohem více než manažer lidských zdrojů a že se manažeři HR zajímají jen o zaměstnance. Co dalšího ale dokážete přinést k jednacímu stolu, kromě záležitostí lidských zdrojů? Nebo jsou záležitosti HR tak důležité, že jsou urgentní?

- Nabízejte okamžité rady. Většina zaměstnanců neví o firmě, pro kterou pracuje tolik jako manažer lidských zdrojů. Naučte se proto pokládat otázky, naslouchat, zpětně hodnotit a poskytovat užitečné rady. A jednejte okamžitě.

- Pomozte šéfovi rozhodnout, jak pokračovat. Ředitel je často izolovaný. Úkolem strategického poradce je proto přinášet informace z míst, na která se ředitel běžně nedostane. Nemusíte přicházet hned s řešením problémů, ale s návrhy, které mohou pomoci při rozhodování.

Lukaszewski sestavil jednoduchý model, který nazývá „3minutový dril“. Ukazuje na něm, jak v krátkém čase poskytovat efektivní rady ředitelům a vyšším manažerům.

- Popište danou situaci. Jděte k jádru věci, omezte se maximálně na šedesát slov.

- Zahrňte analýzu a předpoklady. V dalších 60 slovech popište, co z dané situace vyplývá a jak ohrožuje vaši organizaci nebo nabízí nové příležitosti.

- Představte svůj cíl. V šedesáti slovech formulujte, co je třeba učinit, jakého cílu dosáhnout a kdy budou vidět výsledky.

- Navrhněte možnosti. Ve 150 slovech představte alespoň tři možnosti řešení problému: 1) jaké budou důsledky toho, když neuděláte nic, 2) co navrhujete dělat a 3) co můžete udělat ještě více.

- Poskytněte své doporučení. Ředitel bude chtít znát váš názor na každou z možností. Držte se opět maximálně 60 slov.

- Zhodnoťte danou situaci a rozhodněte se. Opět 60 slovy reagujte na možné otázky a určete možnost, o níž si myslíte, že přinese nejméně negativních důsledků.

-kk-
Zdroj: BLR.com - americký portál věnovaný rozvoji lidských zdrojů, bezpečnosti práce a odměňování
Zobrazit přehled článků ze zdroje BLR.com