Stísněné pracovní prostředí - jak se s ním vypořádat

V současné době jsou zejména v západních zemích, ale i v některých českých firmách, moderní malá, stísněná pracoviště (tzv. **cubicles**), kde jsou zaměstnanci od sebe odděleni jen jednoduchou přepážkou. Takové pracovní prostředí však klade větší nároky na slušné a ohleduplné chování. Článek přináší několik prvků, podle kterých by se měli pracovníci v takovém prostředí řídit.

Lidé si často stěžují na to, že se nemohou soustředit, protože slyší telefonáty a konverzaci ostatních. Také jim vadí to, že u nich často někdo stojí a kouká jim přes rameno. Je tedy třeba brát tyto skutečnosti v úvahu. Myslete také na to, že vůně a zápachy neznají hranice, a že je tedy nezastaví a ni přepážky mezi jednotlivými pracovišti (to platí zejména pro snídani a oběd, realizované na pracovišti).

Je nutné také pravidelně vyvíjet určitou fyzickou aktivitu – občas se protáhnout a zlepšit krevní oběh. Nedostatečná aktivita může vést ke zkrácení některých svalů a syndromu karpálního tunelu. Neosobní pracovní prostředí mohou vylepšit květiny nebo zarámované obrázky členů rodiny či přátel.

**Datum vydání:** IV/2002
Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com