Strategie přežití pro sovy a skřivany

Pro noční sovy a ranní ptáčata může být pracovní doba od 8 do 17 trýzní. Vyčerpané sovy se každé ráno vlečou do práce s kalnýma očima, zatímco veselejším skřivanům ubývá energie odpoledne, ještě před odchodem z práce. Existují ale způsoby, jak to zvládnout. Odborníci nabízí strategie přežití v práci pro ty, jejichž fyziologické hodiny nejsou synchronizované s pracovní dobou:

- Připusťte, že to je přirozené, nikoli dané výchovou – sovy ani skřivani si své povahy nevybrali sami. Je to fyziologická charakteristika určená geneticky, stejně jako výška nebo barva vlasů. Nemusíte se cítit provinile a omlouvat se za to, jací jste.

- Zplnomocněte se – nerezignujte, pokud vaše společnost nenabízí pružnou pracovní dobu, zajděte za šéfem. Vysvětlete mu, jak by to zvýšilo vaši produktivitu a efektivitu.

- Buďte ohleduplní – i když vám šéf umožní začít později nebo odcházet dříve, stále jste týmový hráč. Nenechte kolegy váznout, čekat na něco, na čem jsou závislí. Dodržujte termíny a komunikujte.

- Získejte uznání – změňte chápání ostatních, že nejste tak horliví a produktivní, ukažte jim, že pracujete a přispíváte plnou vahou.

- Dělejte výjimky – účastněte se porad a sezení, i když jsou v 8 hodin ráno nebo po pracovní době.

- Najděte si správný obor – v některých podnicích a odvětvích zkrátka pružná pracovní doba není možná. Pokud je tento problém rozhodující pro vaše štěstí a zdraví, najděte si práci jinde.

-ba-

Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com