Studie: Evropa bojuje s produktivitou a návratností investic do lidí

Ilustrační snímek

Úroveň produktivity evropských zaměstnanců dosahuje nejnižší hodnoty za posledních pět let. Vyplývá to alespoň z výsledků studie Key Trends in Human Capital 2012 společnosti PwC, která vychází z analýzy dat od více než 2400 organizací z 50 zemí světa. Informoval o tom britský server HR Magazine.

Ukázalo se, že po období relativní stability v letech 2006 až 2010 přišel v roce 2011 pokles produktivity. Ten souvisel především s nárůstem nákladů na zaměstnance o 16 % od roku 2009. Tento nárůst pak přispěl k tomu, že firmy utlumily nábor zaměstnanců na nižší a absolventské pozice. Zůstal jim tím pádem vyšší podíl zkušených pracovníků, kteří vyžadují vyšší platy. To vše v období, kdy firmy nezaznamenávají vyšší růst příjmů.

Návratnost investic do lidského kapitálu v západní Evropě klesla na úroveň 1,11. Znamená to, že zaměstnavatelé získávají 1,11 dolaru za každý 1 dolar investovaný do svých lidí. Naproti tomu v USA se firmám z každého dolaru vyplaceného na mzdách vrací až o 20 % více.

„Obtížný pracovní trh nutí zkušené zaměstnance zůstávat déle v jednom zaměstnání, což pro zaměstnavatele znamená nižší fluktuaci a vyšší náklady na mzdy,“ uvedl k výsledkům studie Richard Phelps z PwC. PwC proto doporučuje firmám zlepšit procesy řízení výkonnosti tak, aby jim přinášeli hodnotu lidé na všech úrovních. Znamená to především takové systémy, které dokáží odlišit silně výkonné zaměstnance od slabých a odměňovat je podle skutečného výkonu. To však vyžaduje, aby firmy porozuměli tomu, co jejich zaměstnanci chtějí, co je pro ně důležité a co je motivuje.

Celá studie shrnující současné klíčové trendy v řízení lidských zdrojů je k dispozici ke stažení zdarma na stránkách PwC zde.

-kk-

Zdroj: HR Magazine - britský magazín pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Magazine