Studie: Globální trendy v řízení HR 2015

Ilustrační snímek

Největší výzvou, před kterou aktuálně stojí firmy v oblasti HR, je angažovanost zaměstnanců. Ukázal to letošní ročník studie společnosti Deloitte s názvem Global Human Capital Trends 2015: Leading in the New World of Work. Většina organizací podle ní také bojuje se zdokonalováním své firemní kultury.

Studie, které se letos zúčastnilo více než 3300 manažerů HR ze 106 zemí, patří k největším globálním výzkumům zaměřeným na HR, leadership a řízení talentů. Odhalila 10 trendů pro letošní rok. Představme si tři nejsilnější.

1. Angažovanost a firemní kultura

Zatímco v roce 2014 byla angažovanost zaměstnanců velmi důležitá pro 26 % oslovených firem, letos je to již 50 %. 60 % respondentů však dosud nemá program, který by dokázal měřit a zlepšovat angažovanost zaměstnanců. Vynikající výsledky v oblasti měření, řízení a zlepšování firemní kultury má podle svých slov pouze 7 % oslovených organizací.

2. Leadership

Nejkritičtější otázka loňského roku je stále zásadní pro 86 % oslovených organizací. Uvědomují si, že společnosti, které kontinuálně neinvestují do rozvoje lídrů, brzy zaostanou za konkurencí.

3. Vzdělávání a rozvoj zaměstnanců

Tuto oblast označilo za důležitou 85 % organizací, což je o 21 % více než v roce 2014. V posledních letech výrazně stoupá zájem o nové možnosti ve vzdělávání, jako jsou otevřené online kurzy (MOOC) a další digitální vzdělávací nástroje, videa či cloudové vzdělávací systémy. Technologie však stále nedokáží nahradit odbornost živých lidí. Firmy se proto snaží více využívat i odbornosti svých vlastních lidí.

Další globální trendy v HR pro letošní rok zahrnují flexibilní pracovní úvazky, řízení výkonnosti, strategickou roli HR či větší možnosti využití analytických nástrojů.

Celá studie je k dispozici ke stažení zde.

-kk-

Zdroj: Deloitte - přední světová poradenská společnost zaměřená na strategický management, audit, daně, právo a finance
Zobrazit přehled článků ze zdroje Deloitte

Články v sérii

Aktuální

Studie: Globální trendy v řízení HR 2015

Aktuální

Studie: Globální trendy v řízení HR 2016

Aktuální

Studie: Globální trendy v řízení HR 2017

Aktuální

Studie: Globální trendy v řízení HR 2018