Studie: Nejvíce volna mají Evropané

Nejvíce zákonem daných dnů placené dovolené mají zaměstnanci v zemích západní Evropy, nejméně naopak v oblasti Pacifické Asie. Délka dovolených se však neomezuje jen na placenou dovolenou garantovanou jednotlivými státy, odvíjí se také od zvláštních smluv nebo počtu státních svátků. Vyplývá to ze studie personálně-poradenské společnosti Mercer s názvem Worldwide Benefit and Employment Guidelines, která popisuje regulaci zaměstnavatelsko-zaměstnaneckých vztahů v 62 zemích světa.

Nejvíce dní dovolené mají Britové – 28 dní garantovaných státem a 8 státních svátků. Na druhém místě jsou Poláci, kteří mají nárok na 20 dní státem garantované dovolené, pracují-li méně než 10 let, a 26 dní, pokud pracují déle než 10 let. K tomu mají 11 státních svátků. Následují Rakušané s 25 dny dovolené a 13 státními svátky. Češi jsou na osmém místě s 20 dny dovolené a 12 státními svátky.

Na poslední místě jsou Spojené státy americké, které nemají společný federální zákon, který by definoval povinný počet volných dní pro zaměstnance. Většina organizací nabízí 15 dní dovolené po pěti až deseti letech práce. Zaměstnancům organizovaným v odborech určují dovolenou kolektivní smlouvy. Kanaďané a Číňané mají od státu 10 dní dovolené (po deseti letech práce).

Celý přehled počtu dní dovolené a státních svátků naleznete v tiskové zprávě společnosti Mercer.

-kk-

Zdroj: HR Magazine - britský magazín pro manažery lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje HR Magazine