Studie: Otevřené kanceláře nesvědčí lidskému mozku

Práce v kancelářských prostorách typu open plan poškozuje lidský mozek a činí nás méně produktivními. Tak zní závěry studie, které byly nedávno odhaleny v televizním pořadu The Secret Life of Buildings na britské veřejnoprávní stanici Channel 4.

Průvodce pořadu, kritik architektury Tom Dyckhoff si sám na sobě vyzkoušel měření aktivity mozku při práci v otevřené kanceláři. Čidla zaznamenala výrazné výkyvy v pozornosti. Neurovědec Jack Lewis, který pokus vedl, vysvětlil, že otevřená pracoviště vznikla za účelem volného pohybu, interakcí, a tudíž i vyšší kreativity zaměstnanců. Druhým dechem však dodal, že v praxi to takto nefunguje. I když si vyrušení ve svém okolí neuvědomujeme, náš mozek na ně reaguje - negativně.

To potvrzuje i psycholog z Exeter University Craig Knight, jehož studie ukázaly, že ruch a shon moderních kanceláří snižuje duševní pohodu zaměstnanců o 32 % a produktivitu o 15 %. Pro list The Daily Telegraph dále uvedl, že sterilní pracovní plochy zmenšují lidský mozek a zaměstnancům znemožňují lepší výkony. Doporučuje proto zaměstnavatelům, aby umožnili svým lidem upravit si pracovní prostředí podle sebe.

Více informací o výzkumném programu Craiga Knighta naleznete zde. Další informace a postřehy Jacka Lewise k vlivu různých prostředí na lidský mozek pak naleznete na jeho webových stránkách http://www.drjack.co.uk

-kk-

Zdroj: Telegraph.co.uk - portál britského deníku The Daily Telegraph a nedělníku The Sunday Telegraph
Zobrazit přehled článků ze zdroje Telegraph.co.uk