Studie: Práce před porodem škodí stejně jako kouření

Ilustrační snímek

Děti žen, které pracují i v devátém měsíci těhotenství, váží o 230 gramů méně než v případě matek, které přestaly pracovat mezi šestým a osmým měsícem. Znamená to, že práce matek v posledním měsíci před porodem škodí dětem stejně jako kouření během těhotenství. Ukázal to výzkum britské University of Essex, o němž informoval list The Guardian.

Výzkum pracoval s daty ze tří významných statistických studií, dvou britských a jedné americké (British Household Panel 1991-2005, Millennium Cohort Study 2000-2001 a US National Survey of Family Growth 1970-1995). Ukázal, že dřívější odchod na mateřskou dovolenou prospívá především dětem žen s nižším vzděláním, které vykonávají fyzicky náročnější práci. Překvapivé je, že u žen do 24 let nebyl zaznamenán žádný neblahý vliv práce v pokročilé fázi těhotenství. U starších matek však riziko stoupá s každým rokem věku.

Jeden z autorů studie, profesor Marco Francesconi, připomněl, že nízká porodní váha jednak způsobuje řadu zdravotních problémů a jednak snižuje šance dětí, že dosáhnou vyššího vzdělání, budou vydělávat hodně peněz a dožijí se vysokého věku.

„Měli bychom vážně uvažovat o rodičovské dovolené, protože tato studie nám jasně ukazuje, že odchod na dovolenou ještě před narozením dítěte může přinést velké výhody,“ uvedl Francesconi a apeloval na vládu, aby zvážila pobídky pro zaměstnavatele, kteří budou nabízet pružnou mateřskou dovolenou ženám již před narozením dítěte.

Zatímco v devadesátých letech pracovalo poslední měsíc před porodem 16 % britských žen, v letech 2000-2001 to již bylo 30 %.

-kk-

Zdroj: The Guardian - portál britského deníku The Guardian
Zobrazit přehled článků ze zdroje The Guardian