Stůl a židle nestačí. Na co myslet při vybavování kanceláře, aby se v ní dobře pracovalo?

Stůl, křeslo, počítač a pořadače na smlouvy a faktury. Vybavit kancelář není na první pohled nic složitého. Ve skutečnosti výběr správného vybavení dokáže ovlivnit efektivitu práce, podněcovat kreativitu, a dokonce ochránit zdraví zaměstnanců. Na co se při vybavování kanceláře často zapomíná, a přitom to může mít velký vliv na celkovou spokojenost lidí?

Stůl a židle nestačí. Na co myslet při vybavování kanceláře, aby se v ní dobře pracovalo?

U židlí trvejte na nastavitelnosti i dostatečné nosnosti

Ztuhnutá šíje, zablokovaná bedra, nebo bolest vystupující až do hlavy. Celodenní sezení za psacím stolem může napáchat pořádné zdravotní problémy a to především, pokud jsou záda zkroucená a ve špatné pozici. Nesprávný posed zatěžuje vazy páteře a postupně deformuje meziobratlové ploténky.

Ke správnému posedu pomůže vhodně zvolená kancelářská židle. Ta by měla mít nastavitelnou výšku, oporu zad a polohovatelný sedák i područky. Ideální je při výběru myslet na konkrétního zaměstnance. Stopadesátikilový muž má bude potřebovat vyšší odolnost koleček a celé konstrukce a větší celkový prostor židle než pětapadesátikilové žena. Současná nabídka sedacího nábytku je ale naštěstí dostatečně široká.

Je čas sedět i čas stát

Zvláště pro ty, kteří tráví před počítačem celou pracovní dobu je vhodná občasná změna pozice. Alternativou může být práce ve stoje. K ní je potřeba polohovatelný stůl. Obzvláště doporučované jsou nastavitelné stoly pro ty, kteří sledují monitory na stěnách, jako například dispečeři, nebo security office a musí tak často zaklánět hlavu.

Ani celodenní stání ale není z hlediska zdraví páteře nejlepší řešení. Ideální je možnost střídání obou poloh, občasné protažení a procházka po kanceláři třeba při telefonování. V křesle je dobré občas záda podepřít měkkým balónkem, případně občas židli vyměnit za gymnastický míč. Ani na něm by ale sezení nemělo být příliš dlouhé.

Každý má nárok na vlastní prostor

Základem každého pracovního místa je stůl. Ten by měl být dostatečně prostorný, aby se na něj kromě monitoru a klávesnice našlo místo na ruční zapisování poznámek, potřebné dokumenty, se kterými se zrovna pracuje, ale například také pro hrnek s kávou, aby nehrozilo, že se se rozlije na stůl při každém natahování pro telefon.

Kromě samotné plochy desky je důležité i uspořádání. U zaměstnanců využívající notebook je vhodné pořídit pracovní stanici, aby při každém příchodu a odchodu nemuseli znovu zapojovat a vypojovat monitory a klávesnice.

Všudypřítomné kabely k příslušenství a k napájení dokážou zkrotit a zpřehlednit držáky nebo kabelové mosty. Vůbec nejlepší je ale schovat je přímo do nábytku. Některé pracovní stoly jsou na to už přímo uzpůsobeny.

Pohled do monitoru vs pohled do zahrady

Důležitá je i samotná dispozice stolu. Ideální je umístění bokem k oknu. Venkovní světlo tak příliš neoslňuje, ani se neodráží od povrchu monitoru. Občasný pohled z okna přeostření na vzdálenější stromy či budovy venku zase pomáhají proti únavě očí.

Přirozené světlo bychom měli využívat co nejvíce, protože má pozitivní vliv jak na duševní pohodu, tak i na samotnou produktivitu práce.

Často je ale venkovního světla nedostatek, a tak je potřeba kancelář doplnit centrálním osvětlením. Vhodná jsou k tomu zářivková svítidla, která prosvětlují místnost rovnoměrně. Měla by svítit denní bílou barvou a nepřekračovat intenzitu 500 luxů.

U stolních lamp je důležité neprůhledné svítidlo, které zcela chrání světelný zdroj. V žádném případě by neměla oslňovat.

Nenechte se rušit

Pokud se na práci chceme opravdu soustředit, kromě zraku nesmíme zapomínat také na sluch. Nejen hluk z ulice ale i hlasité rozhovory a telefonáty kolegů mohou odvádět pozornost od vlastní práce. Zvláště v open space kancelářích je možnost eliminovat ruch akustickými příčkami, či paravány.

Správně zvolené zástěny pomůžou vytvořit vizuálně, pocitově, a především zvukově chráněný prostor například pro poradu nebo schůzku s klienty. Pro tyto účely je možné sáhnout ještě dál a využít akustické boxy.

Nechte si poradit od profesionálů

Pokud máte větší kancelář a nevíte si rady s uspořádáním stolů a skříní, odborně vám poradí i někteří prodejci kancelářského nábytku. Dokonce můžete využít i služby 3D návrhů zdarma bez jakéhokoliv závazku.