Tipy, jak vysvětlit "padáka"

„Dostat padáka“ není v současné době nic neobvyklého. Přesto může tato zkušenost vnést vrásky na čelo těch, které čeká pohovor a chtějí na nového zaměstnavatele udělat dojem.

To, že jste byli vyhození, neznamená automaticky, že jste prohrávající. Existuje dokonce kniha (We Got Fired...And It’s the Best Thing That Ever Happened to Us), kde jsou uvedeny příběhy slavných profesionálů, kteří byli někdy v průběhu své kariéry vyhozeni ze zaměstnání a využili tuto zkušenost pozitivním způsobem.

Zde je několik tipů, jak si co nejméně uškodit:

- Plánujte zodpovězení této „ožehavé“ otázky. Nejlepší, co můžete udělat, je přijít na pohovor s tím, že již máte v hlavě srovnáno, jakým způsobem budete hovořit o této negativní zkušenosti. Pokuste se na situaci podívat objektivně jak ze svého, tak z pohledu bývalého zaměstnavatele.

- Nevnucujte se s touto informací. Je důležité hovořit pravdu, ale není nutné zbytečně přitahovat pozornost na tuto část vaší minulosti. Je také akceptovatelné zaobalit pravdu tak, abyste vypadali co možná nejlépe.

- Vysvětlete situaci stručně a pak se zaměřte na pozitiva. Vysvětlete, co se stalo a přejděte k něčemu pozitivnímu. Klíčem je zde ukázat, co jste si z této situace odnesli, jak jste na sobě případně zapracovali a zaměřit se na pozitivní věci týkající se pohovoru.

Nikdy o svém bývalém zaměstnavateli nebo nadřízených nehovořte příliš negativně. Pohovor není místo, kde by bylo vhodné ventilovat své negativní pracovní zkušenosti.

-av-
Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder