Tipy pro lepší soustředění

Existují lidé, kteří se umějí velmi dobře soustředit. Takoví, kteří vydrží několik hodin u knížky či počítače a nikdo je nemůže z jejich činnosti vyrušit. Takovou schopnost soustředění však bohužel nemá každý – je však možné si ji částečně vypěstovat. Lidé, kteří se umí dobře soustředit, se rychleji učí, lépe vnímají informace a v pracovním procesu neztrácí tolik energie.

Lidé, kteří mají pocit, že jejich schopnost koncentrace je narušena, by si měli nejprve zjistit, co ji právě v jejich případě podporuje. Někdo se lépe soustředí, pokud si ráno přivstane, jiný pracuje efektivněji odpoledne. Mezi hlavní faktory obecně stimulující koncentraci patří:
* Dostatek spánku.
* Odpočinek po práci.
* Nové impulsy.
* Zdravá strava a dostatek pohybu.
* Pobyt na denním světle.

Trochu jiné faktory podporující koncentraci platí pro pracovní prostředí a jiné pro osobní vzdělávání. Při vzdělávání hraje výraznou roli zájem – jestliže se učíme to, co nás zajímá, lépe se na to soustředíme. Dalším důležitým motivátorem je pestrost učiva. Nuda veškeré pokusy o koncentraci ničí. Při práci bychom si měli především všímat faktorů, které nás ruší – přítomnost ostatních lidí, hluk z okolí či jiné předměty, které odvádí naši pozornost.
Zdroj: Zeit zu Leben - německý magazín o osobním rozvoji, řízení, kariéry a psychologii
Zobrazit přehled článků ze zdroje Zeit zu Leben