Trampoty s nadřízenými jdou řešit

Ztěžuje vám váš nadřízený život? Nejste sami. Zde je několik nejproblematičtějších oblastí:

- Nejste osobním asistentem svého nadřízeného. Ten po vás ale pravidelně požaduje úkoly mimo rámec vašich pracovních povinností. Zkuste prodiskutovat situaci diplomaticky. Vyjádřete své přání a zájem věnovat maximum svého času pracovním projektům. To by mu mělo připomenout, že vás firma nezaměstnává proto, abyste mu pomáhali organizovat jeho soukromé záležitosti.

- Váš nadřízený ztrácí často nervy a křičí na vás před ostatními. Promluvte si o jeho chování k vám otevřeně. Tím, že necháte svým emocím příliš volný průchod ale můžete situaci jen zhoršit. Buďte klidní. Snažte se jen identifikovat, co je spouštěcím mechanismem jeho vzteku.

- Děláte práci i za svého nadřízeného, který si v té době vyřizuje osobní věci. Při prezentacích ale slízne smetanu i za vaši práci. Jednou z cest, jak zvýšit uvědomění vaší práce je zmiňovat váš podíl během jednání s vedením. Můžete také management informovat zasíláním kopií zpráv o projektech, na kterých pracujete.

- Váš nadřízený vás obtěžuje, ale víte, že by své jednání popřel, pokud byste se ozvali. Někdy pomůže zřetelné sdělení toho, že máte vážnou známost. Pokud to nezabere, dejte jasně najevo, že jeho chování je pro vás neakceptovatelné a neotálejte s tím.

- HR vás pobízí, abyste si vybírali dovolenou, ale váš nadřízený se tváří nepříjemně pokaždé, když ho požádáte o volno. Připomeňte svá práva v době, kdy o dovolenou nežádáte.

- Váš roční bonus nebo jiná odměna jsou výrazně nižší, než vám nadřízený verbálně slíbil. Možná došlo jen k nedorozumění, které se dá vysvětlit před tím, než dojdete k unáhleným závěrům. Pokud nadřízený podá rozumné vysvětlení, autor radí toto nedopatření přehlédnout.

- Váš nadřízený vás uvádí do rozpaků neustálou potřebou vyhledávat vaše poradenství v osobních záležitostech. Zde je to o tom, jaké si nastavíte hranice. Zamyslete se proto nejprve, zda jste nedali přílišný pozitivní impulz, že jste k dispozici jako zpovědní vrba.

- Podezříváte svého nadřízeného z neetických nebo potenciálně protizákonných obchodních praktik. V této situaci není vhodná přímá konfrontace. Než budete informovat vyšší vedení, musíte shromáždit dostatečný důkazný materiál. Pokud takové chování přehlížet, můžete být pak obviněn jako spolupachatel.

-av-

Zdroj: CareerBuilder - největší americký portál s nabídkami zaměstnání
Zobrazit přehled článků ze zdroje CareerBuilder