Tři cesty slavných lídrů

V nové studii identifikujeme atributy skvělých vůdců a nominujeme nejlepší manažery 20. století.

Co jsou elementy toho, co nazýváme vůdcovství? Jistě zahrnují schopnost mít vize, vytrvalost, kuráž, hlad po inovaci a ochotu riskovat. Profesoři J. Mayo a N. Nohria z Harvardské obchodní školy odhalili při sestavování seznamu neměnné atributy, které přežily dlouhou dobu, a které jsou shodné pro všechny osobnosti obchodního světa.

Ford, Kroc, Lauder, Welch - tito mistři měli více než běžnou dávku toho, co Mayo a Norhia nazývají „kontextovou inteligencí”. Byli tedy mimořádně citliví vůči společenským, politickým, technologickým a dalším vlivům, které definovaly jejich éry. Přizpůsobili své firmy co nejlépe těmto silám. Stejně jako doba silně ovlivňovala jejich podnikání, i oni dokázali ovlivnit svou dobu.

Před čtyřmi roky se Mayo a Nohria rozhodli zaplnit prázdnotu na poli manažerského myšlení: Nedostatek materiálů o historicky největších obchodních lídrech. Byli toho názoru, že by studenti na obchodních školách měli chápat historii a znát příběhy takových jako byli Sloan, Procter, Disney a dalších lídrů minulého století, kteří významně ovlivnili dobu. Identifikovali 1 000 významných osobností a zakladatelů firem 20. století a následně provedli rozsáhlý průzkum u dalších 7 000 vedoucích pracovníků, které požádali o hodnocení své top 1 000.

Jak se nořili do života této 1 000 lídrů, začínali zjišťovat, jak velmi je kontextuální inteligence podceňována. Nohria identifikoval tři typy lídrů a ukázal, jak každý z nich využíval kontextuální inteligenci ve své době.

Podnikavý vůdce: C.W. Post

Post přišel na bezkofeinový nápoj - Postum. Byl obchodníkem „od dveří ke dveřím” a prorazil konkurenci tím, že nabízel zdarma vzorky zákazníkům – praxe, kterou v té době nikdo neznal. Nejen, že se dostavil úspěch, ale také vlastně přišel s novou obchodní praxí.

Génius tohoto typu spočívá v kombinování věcí takovým způsobem, který není znám.

Lídr - manažer: Louis B. Neumiller

Manažeři se snaží maximalizovat hodnoty. Snaží se získat co nejvíc z něčeho, co již existuje. To je případ Neumillera, který pracoval pro firmu Caterpillar a v roce 1941 se propracoval k vedoucímu postu. Chopil se masivní politické události – druhé světové války - a vybudoval z Catarpillar globální organizaci.

Charismatický vůdce: Lee Iacocca

Do ranných sedmdesátých let se hlavní výrobci aut v USA zdáli nedotknutelní. Pak přišel OPEC s ropným embargem a následovala energetická krize. Mnoho lidí si myslelo, že šok je jen dočasný, ale tato politická událost přinesla řadu dalších sil, které umožnily japonským výrobcům aut atakovat americký trh. Do roku 1980 se stali největšími světovými výrobci aut a většina amerických automobilek přišla o řadu zakázek. Nejhorší ztráty byly v Chrysleru.

Pak přišel Iacocca. Byl to první moderní lídr, který využil sílu své osobnosti. Iacocca se zavázal, že bude dostávat roční plat jednoho dolaru, dokud Chrysler nebude znovu profitovat. Přesvědčil vládu, aby ručila za velký úvěr a chopil se třech sil, které právě měnily americký obchodní svět a zapřáhl je ve svůj prospěch.

Zaprvé zde byla technologie. Iacocca chápal, že japonská hrozba vycházela ze základu z produktivnějšího způsobu výroby, který musel napodobit. Byl jeden z prvních, kdo rozpoznal, že je třeba lepší spolupráce mezi pracovní silou a managementem. A konečně, využil radikální demografické změny a vsadil budoucnost firmy na minivan. Uspěl, neboť využil všechny fronty zároveň.

-av-
Zdroj: Fast Company - portál předního amerického magazínu pro manažery
Zobrazit přehled článků ze zdroje Fast Company