Udělejte si obchodní vztahy zároveň osobními

Nejobvyklejší chybou, kterou lidé dělají, je, když s obchodními kontakty zachází jinak než s osobními přáteli. Stačí si představit, jak se vám pracuje s lidmi, kteří jsou zároveň kolegové i přátelé. Jsou shovívavější, když uděláte chybu a zároveň připraveni vám pomoci, když potřebujete. Samozřejmě. A můžeme vám garantovat, že se vám bude pracovat lépe, když si profesionální vztahy uděláte i osobní.

Ukažte, že jste člověk. Jak? Stejně jako to děláte se svými přáteli mimo pracovní vztah. Budujte důvěru prostřednictvím přátelství. Přeskočte zdvořilostní řeč a jděte rovnou na to, co vás zajímá – zájmy a koníčky, boje a frustrace. A nemusíte si myslet, že si vás nebudou vážit, když jim ukážete, že jste zranitelní. Obvykle se stane opak. Většinou se vcítí do vaší situace a získáte si jejich přízeň. Většinou se i oni otevřou vám.

Zapamatujte si, že obchodní kontakty jsou i osobní kontakty a platí zde stejná pravidla.

Jeden z mých přátel mě řekl: „Jsem v New Yorku pouze jednu noc, nemůžu se potkat se svým potencionálním zaměstnavatelem A, protože se musím setkat s klientem B.“ Moje odpověď: „Hloupost, pozvi je oba na večeři a pozvi taky svoji přítelkyni.“

Je to šance na osobní rozhovor se dvěma lidmi, kteří jsou důležití pro úspěch a nejenom vy můžete pomoci svému klientovi. Budete překvapeni, jak vaši další klienti, známí a přátele mohou pomoci. Můžete zároveň spojit svůj osobní život s obchodem. Uvolní to konverzaci a dodá jí to náboj, zábavu a přímočarost. Zbořit hranice mezi soukromým a profesionálním životem vás obohatí a oživí to váš život.

-jh-
Zdroj: Monster.com - přední světový pracovní portál
Zobrazit přehled článků ze zdroje Monster.com