Umíte si udržet produktivitu?

57 % amerických manažerů uvádí, že nejproduktivnějším dnem v týdnu je úterý. Na druhém místě se umísilo pondělí, i když v posledních letech ztrácí body. Za nejproduktivnější je nyní označilo 12 % manažerů, zatímco v roce 2002 to bylo 26 %. Vyplývá to z výzkumu společnosti Accountemps, jehož se pravidelně účastní 150 vyšších manažerů z tisícovky největších amerických firem. Středu a čtvrtek považuje za nejproduktivnější dny 11 % respondentů a pátek 3 % respondentů.

Produktivitu práce v pondělí snižuje „rozjezd“ po víkendu a také pravidelné porady, které mnoho manažerů svolává právě na tento den. Proto vidí většina manažerů jako nejproduktivnější úterý, kdy se již zaměstnanci mohou soustředit na konkrétní pracovní úkoly, které si rozvrhují na celý týden.

Accountemps nabízí následující rady, jak si udržet vysokou produktivitu po celý týden:

- Udělejte si plán. Věnujte deset až patnáct minut na začátku každého dne zmapování toho, čeho chcete dosáhnout. Určete si prioritní úkoly.

- Zostřete své soustředění. Lidé jsou produktivnější, když pracují delší časový úsek ve stejném mentálním režimu, než když často mění tempo. Snažte se proto spojit úkoly, které vyžadují podobné úsilí a zdroje.

- Omezte vyrušení. Můžete mít tendenci kontrolovat e-mailovou schránku, kdykoli přijde nová zpráva. Pokud však vaše práce nevyžaduje okamžité reakce na e-maily, je nejvhodnější prohlížet e-mail pouze v určených časových intervalech.

- Pozor na zpoždění. I ti nejproduktivnější zaměstnanci někdy odkládají nepříjemné nebo náročné úkoly. Efektivní cestou k překonání odkládání je rozdělit si projekty do menších částí, které půjde lépe řídit.

- Dobití baterek. Krátké přestávky během pracovního dne pomohou obnovit vaši energii a zabrání únavě.

-kk-

Zdroj: WorldatWork - portál globální asociace manažerů lidských zdrojů
Zobrazit přehled článků ze zdroje WorldatWork